Премиерът на Египет Шериф Исмаил заяви, че най-вероятната причина за катастрофата на руския самолет „Еърбъс“ на Синайския полуостров е техническа неизправност, с което отхвърли твърденията на групировката „Ислямска държава“, че тя стои зад инцидента, при който загинаха 224 души, съобщи Би Би Си.
Според Исмаил не е възможно летателният апарат да бъда свален от височината (9450 м.), на която се е намирал. Руският министър на транспорта Михаил Соколов заяви, че „подобни съобщения не могат да се смятат за верни“, тъй като няма никакви доказателства за умишлено сваляне.
Въпреки това три големи самолетни компании - „Емирейтс“ на Обединените арабски емирства, френската „Ер Франс“ и германската „Луфтханза“ обявиха, че няма да летят над Синайския полуостров, докато не станат ясни повече подробности около катастрофата.
„Черните кутии“ вече са открити и са изпратени за анализ и обработка. Би Би Си отбелязва, че инцидентът е пореден удар по туристическия бранш в Египет и по тази причина властите се опитват да ускорят разследването.
Самолетът „Еърбъс“ А-321 се разби в събота, малко след като излетя от летището в курортния град Шарм ел-Шейх за Санкт Петербург.
В същото време египетският министър, отговарящ за гражданската авиация - Хосам Камал, заяви, че по време на полета не е имало данни за проблеми на борда, опровергавайки други по-ранни съобщения, че пилотът е поискал разрешение за извънредно кацане.
Въпреки това съпругата на загиналия пилот Сергей Трухачов, каза, че той се е оплаквал преди полета от състоянието на летателния апарат като според него е имало още много какво да се желае.