Традиционната за ранната есен акция "Зима" започва днес в цялата страна, като при нея ще се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. Пътните полицаи ще проверяват на първо място състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

Към днешна дата няма законово гумите да са зимни, така че ще се мери само дълбочината на грайфера. Минималният разрешен е 1.6 мм, но според експерти по безопасност на движението, за зимните гуми е добре той да е над 4 мм. Лесно може да проверите дали сте в норма, като вкарате в грайфера монета от един лев. Ако жълтата част по ръба на левчето се подава над шарката, време е за смяна.
 
При представянето на акция "Зима" през седмицата от КАТ уточниха, че се изготвят промени в Закона за движение по пътищата, с които зимните гуми ще станат задължителни. Такива разпоредби има например в Румъния, Македония, Словакия, Словения и т.н. 

Иначе акция "Зима" ще върви през целия месец ноември. От 1 до 8 ноември ще се акцентира върху велосипедисти и превозни средства с животинска тяга. Ще се проверяват както тяхната изправност, така и осветлението по тях

Втората част на акцията ще е от 9 до 22 ноември и при нея акцентът ще е върху пешеходците. 190 са загиналите пешеходци на пътя през изминалата година, напомниха от КАТ.

От 11 до 30 ноември ще е период за подготовката на автомобилите за движение при зимни условия. През миналата година при акция "Зима" са проверени 30 хил. превозни средства, като са глобени 3000 водачи.