Колко българи познават правилата в ръгбито? Едва ли са много. Със сигурност обаче е по-голям броят на тези, които като чуят за този спорт, се сещат за хака.

Това е зрелищното шоу, предшестващо мачовете на Нова Зеландия. Един от най-добрите отбори печели почитатели по цял свят не само с играта си, а и със страховитите си изпълнения преди срещите.

Хака е традиционен новозеландски танц, създаден от маори (коренните жители на страната), с който те са се настройвали преди битка и са плашели враговете си. Историята на този танц е 200-годишна - през на XIX век вождът на едно от племената маори Те Раупараха успява да избегне смъртта и да се спаси при едно нападение. Тогава той създава хака Ка Мате - танц за победата на живота над смъртта.

Първото изпълнение на хака от националния отбор по ръгби е от преди повече от век - през 1905 г. Сто години по-късно новозеландците въвеждат нова хака - Капа О Панго, която е свързана с културата на повече племена.

Тогава се появиха критики заради жестове в края на танца, представящи заплаха за прерязване на гърлото. Впоследствие жестът беше променен.

Почитателите на ръгбито очакват с нетърпение финала с Австралия от световното първенство тази вечер. Както заради самия мач, така и заради зрелището преди началото му.