Потенциално опасен астероид тази вечер ще се доближи до Земята на разстояние малко по-голямо от това до Луната. Той ще може да се наблюдава с обикновен бинокъл от Северното полукълбо,
най-добре ще се вижда в Далечния изток. Следващият път, когато астероидът пак ще премине покрай Земята, ще е чак след 30 години, на 11 ноември 2018г. Тогава обаче той ще мине по-далеч отколкото днес, обясни ученият, позовавайки се на измерванията, направени от астрономите след откриването на астероида на 13 октомври тази година от астрономи в американската обсерватория "Пан Старс" /Pan-STARRS/. Във всеки случай учените са изчислили, че този астероид в близките 3 години няма да се удари в Земята.
Астероидът TB145 тази вечер ще бъде най-близо до Земята - на 486 000 км., което в космически мащаби е наистина съвсем наблизо. Блясъкът му ще достигне 10-та звездна величина ще бъде видим дори и с обикновен бинокъл или любителски телескоп. Тази вечер и цялата нощ той ще се вижда в района на Голямата мечка. Размерът му е около 260-650 м. По размер и разстояние, на което ще мине покрай нас той е "потенциално опасен". В тази графа попадат всички небесни тела с диаметър над 100 метра, преминаващи на около 7,5 млн. километра от Земята. В небето той ще напомня движеща се ярка звезда. Самото му движение ще се забележи след 10-20 мин. наблюдение. Астрономите любители няма да видят никакви сияния и кометни опашки.
Той ще изглежда като бяла звезда. Според астрономи неговото приближаване няма да предизвика никакви аномалии на Земята. Напротив, с гравитационното си поле, нашата планета може да застраши траекторията на полета на астероида. Според учените по обем астероид ТВ145 надвишава около 8 пъти размера на небесното тяло, което удари в началото на 20 Сибир и предизвика силни разрушения. Сеизмичната вълна, която бе предизвикана от удара, обиколи няколко пъти земното кълбо. Диаметърът на Тунгуския метеорит бе около 60-80 м.