Средиземноморската диета с плодове, риба, зеленчуци и зехтин държи рака на разстояние.

Остана ли нещо за хапване, след като месото е канцерогенно, а сирената и сладкишите пристрастяват като дрогата? Докторите са единодушни: Хранете се като грък!

Излиза, че родителите ни напълно основателно са настоявали: “Изяж си зеленчуците!”. Правилният избор е средиземноморската кухня, която изобилства с тях, както и с плодове, ядки, зехтин, а ограничава месото и млечните продукти.

Изследванията са доказали, че този режим на хранене удължава живота, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, помага да изглеждате по-млади и във форма, съхранява паметта.

Диета, която набляга на зеленчуците и плодовете, пази от затлъстяване и оформя стройна фигура, а това повишава самочувствието и настроението, цитира Си Ен Ен мнението на диетолозите.

Разумът ни е съгласен с всичко това, макар че сърцето (и стомахът) често въздишат по уханието на бекона. Но ако здравето и дълголетието са ви по-скъпи, наблегнете на ориентираната към растителните храни средиземноморска диета. Тя е

лесна и предлага голямо разнообразие,

така че няма да се отегчите от това, което е в чинията ви. А повечето продукти.

Тази кухня е богата на зеленчуци, бобови и зърнени храни. Трябва да се гощавате с риба и пиле най-малко два пъти седмично. Закусвайте с ядки, плодове, житни растения.

Не прибягвайте до нищо крайно като пълното загърбване на въглехидратите. Можете да си позволите по малко хляб три пъти на ден, за предпочитане пълнозърнест.

Ако пиете, насладете се на чаша-две вино на обяд или на вечеря. Червеното е особено полезно за сърцето. Гответе със зехтин вместо с масло. Ограничете наситените мазнини и млечните продукти.

Броколите са първи в списъка на полезните храни, консумирани по Средиземноморието. Хранителни са, а имат само 30 калории на 100 грама. Научно е доказано, че фибрите в тях свалят килограмите, тъй като потискат глада. Пълни са с антиоксиданти, които са противоотрова за рушащите клетките на тялото химикали.

Зехтинът е горещо препоръчван от лекарите вместо консумацията на масло. Проучване в Испания потвърди, че механично пресованият зехтин намалява фаталните инциденти при хора със сърдечносъдови заболявания.

Киноата е популярна пълнозърнеста храна. Тя е псевдожитно растение, защото всъщност е от семейство лободови заедно със спанака и цвеклото. Има високо съдържание на белтъчини и минерали, без да съдържа глутен, което я прави идеален източник на протеини за помпане на мускули. Но всъщност всеки вид пълнозърнеста храна в менюто – от ечемик до ориз – ще намали килограмите ви, защото засища, без да помпа теглото.

Смятат боровинките за суперхрана

– те не само помагат за борба с рака, а съдържат и антиоксиданти. Безпокои ви цената – замразените са малко по-евтини, а са също толкова полезни.

Много диети отричат ядките, тъй като са с високо съдържание на калории и мазнини. Но изследванията показват, че шепа от тях няколко пъти седмично предпазва от сърдечни заболявания и намалява теглото, защото засища и не се тъпчете с друга храна. Бадемите са богати на мононенаситени мазнини. Съвет – заменете фъстъченото масло с бадемово.

Лекарите съветват да се яде риба поне 2 пъти седмично. И край Бяло море го спазват. Рибата е богат източник на лесноусвоим протеин. Сьомгата снабдява с високи дози омега-3 мастни киселини, които според изследванията значително намаляват риска от сърдечни болести, действат противовъзпалително и чистят плаката по кръвоносните съдове.

Наричат фасула магическото растение – колкото повече ядеш, толкова повече отслабваш. Черен, бял, шарен, той е източник на протеин и фибри, които ви насищат и укрепват мускулите, без да ви товарят с мазнините, които трупате от месото.

Закуската, богата на протеини, държи глада под контрол целия ден. Тя може да включва яйца, които противно на някои мнения са полезни. Те съдържат холин (витамин В4), който ускорява филтрирането на токсините, осъществява нормално усвояване на мазнините и подпомага паметта.

Спанакът е отличен източник на желязо - ключов компонент на червените кръвни телца, който зарежда мускулите с кислород и дава енергия. Учени от Швеция установиха и друго качество на този зеленчук – съставки в него повишават ефективността на митохондриите - енергийните фабрики в клетката. Препоръчва се консумация на

една чаша сварен спанак дневно,

който ще повиши значително химическата енергия за клетките ви.

Орехите са важен източник на триптофан - основна аминокиселина, от която организмът се нуждае, за да произведе веществото на щастието серотонин. Испански учени доказаха, че любителите на орехи имат по-високи нива на този прочут регулатор на настроението. „Те се смилат бавно и така осигуряват вътрешна стабилност и способност да се устои на стреса, казва диетологът от Йейлския университет д-р Дейвид Кац.

Аспержите са сред най-добрите източници на фолиева киселина - витамин от група В. Тя е важна за синтезирането на невротрансмитерите допамин, серотонин и норепинефрин, регулиращи настроението.

Ако сте любител на алкохола, пийте

червено вино в умерени количества

– това е полезно за здравето. Умерени – това значи една чаша на ден за жените и две за мъжете. Тази напитка е антиоксидант, помага срещу сърдечни заболявания.

Ако спазвате този начин на хранене, ще оцелеете и без месо, при това ще бъдете в отлична форма. Но ако не можете без наденички и пържоли, няколко хапки няма да ви убият. От Американската асоциация на производителите на телешко заявяват, че няма научно доказана връзка между червеното преработено или прясно месо и опасността да хванеш рак.

СЗО твърди обратното – порция от 50 грама стабилизиран или пушен колбас вдига с 18% риска от рак на дебелото черво. А 50 грама - това са 2-3 парченца бекон. Разбира се, само защото нещо повишава риска от рак, не означава, че ще се разболеете, коментира Си Ен Ен.

Какъв е изводът? Ако непременно държите на месото, яжте го по-рядко, а не го превръщайте в основна гозба. Приемайте повече растителна храна и ще сте по-здрави, ще се чувствате и ще изглеждате добре.