България вече е на 2-ро място по скорост на усвояване на еврофондовете, които ѝ се полагат до края на годината, съобщи еврокомисарят Кристалина Георгиева. По последни данни само Чехия изпреварва страната ни по темп на договаряне на средствата. Безвъзмездните фондове обаче не са достатъчни за висок икономически растеж, подчерта заместник-председателят на Еврокомисията пред БНР.
България е ускорила темпа на усвояване на предвидените пари от съюза за финансовия период от 2007-2013 г., отбеляза Георгиева.
„За периода от 1-ви януари до 12-ти октомври 2015 г. ние сме на второ място. Това, че усвояваме толкова много сега е, защото бяхме изостанали в началото на периода. И даже с тези рекордни суми ние все още за целия период сме на 23-то място. Одиторите все повече се интересуват не това какво е написано на хартийка, а това какво реално е изпълнено“, обясни тя.
Планът за инвестиции „Юнкер“ за повече работни места ще успее в България, допълни заместник-председателят на Еврокомисията и посочи условията за това – „Ако искаме да догонваме другите държави, на нас ни трябва растеж между 4 и 5% или повече, годишно. Ние трябва да генерираме много повече частни инвестиции. И затова за България планът „Юнкер“ е по-атрактивен в относително, отколкото еврофендовете. Защо не идват повече частни инвестиции в България? Съдебната реформа трябва да бъде довършена. Ако хората не вярват на съдилищата, много трудно биха си сложили парите в България. Образованието на България традиционно беше нашата сила, но тази сила малко поотслабна в годините на прехода. Качеството на пазара на труда се влошава“.
С почти 10 милиарда е повишен бюджетът на ЕС за бежанците и той ще стигне за тази и следващата година. Скоро Комисията ще обяви 2 важни реформи – за единна система за защита на границите и промяна на регламента „Дъблин“, който задължава чужденците да подават молби за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат през външната граница.
Ще има икономии за страните-членки, ако работим заедно, но ще трябва да се мобилизира бюджет на европейско ниво. Много работа ни чака по това да можем да отделяме тези, които са бежанци, от тези, които са икономически имигранти и да можем да ги връщаме бързо и решително. Ако не го направим, общественото мнение в Европа ще се обърне срещу тях.