Поне 25 души са загинали в клуб в Букурещ след експлозия и последвалият хаос, съобщават румънските медии. Инцидентът е един от най-тежките в румънската столица от десетилетия.

Вътрешният министър Габриел Опря обяви, че засега има данни и за 145 ранени. Заместникът му Раед Арафат допълва, че броят на жертвите може да се увеличи.

Медиите спекулират, че загиналите може да достигнат 40 души, макар че няколко часа след инцидента  от инцидента бе добавена само още една жертва.

Трагедията се е разиграла в клуб Colectiv, където е имало рок концерт за около 400 души.


Възможна причина за експлозията е проблем с пиротехниката, съобщават телевизионният канал  Antena 3.

Очевидци разказват за "Ройтерс", че са се подпалили една колоните и таванът, последвали експлозия, паника и блъсканица, в която са били стъпкани хора.

Президентът Клаус Йоханис изрази на страницата си във "Фейсбук" съболезнования на семействата на загиналите.
"Ситуацията бавно се стабилизира... имаме много хора с изгаряния, интоксикирани от дима и притиснати от тълпата", обясни Арафат и добави, че мнозина от жертвите и пострадалите са без лични документи.


Телевизионни репортажи показаха как полицаи и парамедици се опитват да съживят млади хора, положени на улицата, докато под воя на сирени пристигат още и още линейки.

Вицепремиерът Габриел Опря каза, че е задействана аварийна процедура "код червено" - всички медицински лица, които не са на работа, трябва да се явят в болниците за справяне с кризата. Започнало е разследване, а министърът на здравеопазването призова доброволци да дарят кръв.

За събота сутринта е насрочено извънредно заседание на правителството за оценка на инцидента.