Чилийската пустиня Атакама – едно от най-сухите места на Земята, се покри с розови цветя. Туристи се стичат да видят това невероятно явление.

От март проливните дъждове са станали истинско бедствие за северните райони на Чили, те са станали причина за наводнения, свлачища и многобройни разрушения.

В същото време дъждовете са довели дотам, че някои части на Атакама се покрили с ружа и други цветя и растения.Както отбелязва директорът на Националната служба за туризъм в Атакама Даниел Диас, пустинята и преди е разцъфвала след дъждове, но интензивността на цъфтежа тази година няма прецедент.

Като причини той посочва природния феномен Ел Ниньо и изменението на климата.Напливът туристи помогнал да се съживи икономиката на региона, пострадал от стихийното бедствие. Сега местните власти се надяват, че туризмът ще започне да носи доходи наравно с добива на полезни изкопаеми, съобщава Fox News.

Пустинята Атакама се намира на западното крайбрежие на Южна Америка, на територията на Чили. Перуанското течение охлажда долните слоеве на атмосферата и създава температурна инверсия, възпрепятстваща падането на валежи (по-малко от 50 мм на година).Това е най-сухото място на Земята – в продължение на четири столетия тук не са наблюдавани съществени валежи. Пустинята е богата на находища на селитра, боракс, йод, сол и мед.