Забавянето в глобалното затопляне, което някои учени използваха като доказателство, че затоплянето е мит, може да се обясни със силно поглъщане на топлина от атмосферата от страна на Тихия океан, пише “Индипендънт” (Independent).

Източните ветрове, духащи в Тихия океан, са се повишили значително през последните две десетилетия. Резултатът е тласкане на големи вълни топлина към морската повърхност и силно затопляне на дълбините на океана.

Учените предупреждават обаче, че захлаждането, осигурявано от Тихия океан, не може да продължи повече от още 5-6 години, а след 2020 година температурите ще започнат да се покачват значително.

В предишно проучване експерти от института по океанография "Скипс" установиха, че водите в източните тропически части на Тихия океан се охлаждат особено интензивно през последните години, което според тях е част от т. нар. Тихоокеанско десетилетно колебание.
Тази фаза може да продължава с десетилетия, категорични са специалистите.
За последен път подобно колебание е регистрирано в периода от 1940-те до 1970-те.
Учените признават, че океаните играят огромна роля в регулирането на температурата на планетата, но смятат, че е необходимо по-подборно да се изучават циклите на подводните течения и циркулациите на повърхностните топли води, които също влияят на климата.