ЦИК най-после публикува данни за избирателната активност на местните избори. 53,60% е активността към 20 часа на 25 октомври - час след затварянето на повечето секции. "Това все още не са официалните данни за избирателната активност. Малък брой секции са продължили работа и след този час, има и допълнителни проверки и това е причината да не обявяваме точни брой гласували окончателно", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.Той допълни, че данните ще са изключително близки до окончателните и оттук-нататък могат да варират в съвсем тесни граници. Общият брой на хората, които са имали право да гласуват на местните избори тази година е 6 363 238. 53,6% активност означва, че са гласували приблизително около 3 410 700 души.

На фона на предишните избори активността е сравнително висока. На парламентарните избори през миналата година пък е била 48,66%. На евроизборите, данните сочат, че гласувалите са били 35,84%.

На парламентарните избори през 2013 година е била 51,33% На предишните местни избори, които бяха 2 в 1 с президентските, активността само за местните избори е била 54%.

За референдума активността е била по-ниска. Тя е 39,67%, но трябва да се има предвид, че избирателите с право на глас на референдума са 6 885 893 или с над 520 000 повече, отколкото регистрираните на местните избори.

"В момента ми е трудно да го докажа, но наблюденията ми са, че активността за референдума само сред живеещите в България е достатъчна той да бъде валиден, но живеещите в чужбина хора от избирателните списъци свалят активността под нужния праг", коментира още Цветозар Томов.