10-годишна ефективна присъда получи Стоимен Дъбов от София, който на 1 срещу 2 април преби до смърт приятелката си Диана Христова във вилата им в Щърково. "Ще нося своята присъда цял живот, независимо какво ще реши съдът", каза Дъбов пред магистратите в последните си защитни думи преди произнасянето на присъдата. Той обясни, че с Диана са били в много добри отношения и искрено съжалява за стореното, пише "Марица".Покаянието му беше потвърдено и от покрусените родители на мъжа. Те бяха категорични, че синът им е добър човек, с добро образование, но със силна зависимост от алкохола, която му пречи. За да се справи с проблема, дори се подложил на лечение, но за него трябвало време. 

Пиенето станало причина и за драмата с приятелката му. В ранните часове на 2 април, след сериозен запой с Диана Христова, силно замаяният Дъбов получил халюцинация, че приятелката му прави секс с кучето му - расов лабрадор. Вбесен, той започнал да я удря силно с плесници и юмруци.

Жената изпаднала в безпомощно състояние, а шест дни по-късно починала от раните си в пазарджишката болница. Според съдебномедицинската експертиза, цитирана от прокурора по делото Димитрия Ганчева, по тялото на жертвата са установени многобройни увреждания в резултат на безразборни удари с ръце, ритници и случайно попаднали в ръцете на извършителя предмети. Причината за смъртта е именно тежката мозъчна травма. 

"Няма доказателства, че убийството е умишлено, беше категоричен в пледоарията си адвокат Хари Харампиев. По думите му Стоимен Дъбов е действал в състояние на силно раздразнение, в което емоциите изцяло са превзели съзнанието му. Към агресията от алкохола се прибавили и провокациите на жертвата, която често сипела обиди по негов адрес. Няма доказателства, че моят подзащитен е искал смъртта на потърпевшата", каза и другият защитник адвокат Кръстьо Кърпаров.
Той посочи, че подсъдимият е спрял, когато видял да тече кръв от носа на жената. За разкаянието му свиделствали и самопризнанията му по време на разследването. Пред полицаите Дъбов многократно заявявал, че не е искал да убие приятелката си. 

Съдът прецени, че убийството е било умишлено, извършено е по особено жесток начин, но заради чистото съдебно минало и добрата личността характеристика на обвиняемия му даде минималното наказание от 15 години затвор. Присъдата беше намалена с една трета, тъй като Стоимен Дъбов се призна за виновен и поиска делото да се гледа по съкратената процедура.
В крайния вариант той беше осъден на 10 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим. Магистратите уважиха частично и гражданския иск, заведен от дъщерята на жертвата Мартина Христова. Тя поиска да бъде обезщетение от 150 000 лева, но съдът присъди 100 000 лева. Дъбов ще трябва да плати по 4000 лева разноски по делото и държавна такса. 

Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив в 15-дневен срок. Ще я обжалваме, беше категоричен адвокат Кърпаров.