Руската ВТБ Капитал, инвестиционното подразделение на втората по големина руска банка ВТБ, е наела световна консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на най-големия български телекомуникационен оператор Виваком, съобщи Ройтерс.
Сред акционерите на Виваком е избягалият в Сърбия български банкер Цветан Василев, припомня агенцията, цитирана от "Инвестор".
До процедурата се стига, след като телекомуникационната компания не успя да погаси мостов заем за 150 млн. евро с падеж през май. Заемът бе предоставен на InterV Investment (InterV), регистриран в Люксембург междинен собственик на БТК, в резултат от сложна поредица сделки, чрез които фалиралата КТБ финансира придобиването на телекома от страна на "Бромак" на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и VTB. Неизплащането на заема бе предизвикано от фалита на КТБ, последвал отнемането на лиценза на банката през ноември 2014.
ВТБ Капитал може да започне процедурата по продажба въз основа на мостов заем от 150 млн. евро, предоставен на InterV, която е базирана в Люксембург индиректна холдингова компания на Виваком. Тя не успя да плати заем с падеж през май.
Кредитът беше гарантиран със 100 процента от акциите на InterV, така че те се падат на ВТБ Капитал след фалита.
ВТБ Капитал не пожелава да назове консултантската компания, наета за незабавната продажба.
„Надяваме се процесът да бъде приключен бързо“, казва бившият финансов министър Милен Велчев, който е главен изпълнителен директор на ВТБ Капитал АД. Той изразява надежда за възстановяване на заетата сума и пояснява, че Виваком остава сериозен бизнес със солиден финансов баланс.