Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни защо е отишла в НАТФИЗ в изборната нощ, когато там скандал направи лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

„Вярно, че един министър в такава ситуация няма причина да бъде там, обаче трябва да сме наясно, че в тази ситуация нашите служители бяха срещу един човек с имунитет.

Ако държавата не може да покаже, че тогава, когато има такова поведение не може да реагира, заради една или друга бюрократична причина, означава, че не може да се справи. Нашите служители имаха нужда от тази морална подкрепа – да могат да изпълнят своите задължения”, обясни тя.
Според силовия министър ръководството и служителите на МВР са се справили изключително добре в ситуация, за която имало опасност да ескалира.
„МВР успя да се справи с този баланс – да не допусне да има сериозни проблеми и за студентите, и за Сидеров”, допълни Бъчварова.
От друга страна тя коментира, че има принципно разбиране, че административните услуги и функции, които МВР предоставя трябва да бъдат отделени от специфичните полицейски функции и тези, които гарантират политиките на МВР.

„Това е практика, която работи много добре. Надявам се на подкрепа при гласуването на това решение. Това е начинът, по който започваме да структурираме по ефективен начин и да реформираме МВР”, каза още вътрешният министър.

„За имунитета на Волен Сидеров решение трябва да вземе комисията в Народното събрание по искане на главния прокурор. Не виждам коментар от тук-нататък.

Съжалявам само, че има такъв повод, по който толкова много усилия на МВР, на парламента и депутатите да се хвърлят, за да се излезе от една нелепа ситуация, обаче много уронваща престижа на институциите”, завърши тя.

Относно провеждането на изборите, вицепремиерът коментира, че МВР е свършило работата си по най-добрия начин – “гарантира присъствие и осъществени охраната, което беше нашето правомощие”.

Тя припомни, че в изборите са били ангажирани 11 155 служители.

Изненадите в резултатите в някои общини доказаха, че участието им е било ефективно. Още по-добри възможности имаме за балотажа и ще се съсредоточим в рисковите секции, добави министърът.

В нощта на изборите, 25 октомври, Сидеров прикова общественото внимание, след като за втори път нахлу в НАТФИЗ заедно с няколко свои привърженици. Последва скандал с ректора проф. Халачев и актьора Христо Мутафчиев, а пред сградата на Академията се събраха над 100 души, недоволни от поведението му.

Ситуацията наложи сериозно полицейско присъствие, а на място дойдоха директорът на СДВР и дори вътрешният министър Румяна Бъчварова. При извеждането на Сидеров от сградата, макар да беше обграден от плътен кордон от полицаи, лидерът на „Атака” получи удар в лицето.