Първите дипломати на Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Турция ще проведат втори кръг от преговори за решаване на сирийската криза във Виена този четвъртък, по-малко от седмица след първата среща на четворката, съобщават руски дипломатически източници.
Срещата се очаква да започне около 20 ч. българско време. Не е изключено преговорите да продължат и в петък, когато към четиримата дипломати се очаква да се присъединят и техните колеги от Иран, Египет, Ирак и Ливан, ако „тези държави отговорят позитивно“ поканата от Вашингтон, каза още източникът.
САЩ заявиха във вторник, че очакват да бъде направена покана за присъединяване към разговорите и на Техеран – един от основните съюзници на президента Башар Асад, независимо от първоначалната съпротива на Вашингтон и Рияд. В същото време агенция ТАСС съобщи, че Техеран в момента обмисля възможността за участие в срещата.
Говорителят на иранското Външно министерство Марзие Афхам съобщи, че иранският външен министър Мохамед Джават Зариф и руският му колега Сергей Лавров са провели телефонни разговори вчера и днес по повод предстоящата среща. „Участието на Иран в момента се обсъжда“, съобщи още тя.
Преговорите в петък във Виена се виждат като един от начините за слагане на край на конфликта в Сирия като чрез тях се създаде временно правителство на единството и се осигури напускането на властта на Асад.
Дипломатическите преговори миналата седмица в австрийската столица завършиха без значителен напредък като остана значително разминаване по въпроса за това кога Асад трябва да напусне властта.