Свободата на достъпа до интернет спада за пета поредна година в света, сочат данни на неправителствената организация „Фрийдъм хаус” (Freedom House). Докладът е публикуван в сряда и показва "значителен спад", регистриран в Либия, Украйна и други страни.
Петдесет и осем души от всеки 100 (58%) в света живеят в страна, където потребителите на интернет и блогърите попадат в затвора за споделяне на онлайн съдържание, свързано с политическа, социална или религиозна тематика, според годишния доклад на „Фрийдъм хаус” за 2015 година.
Нова обща тенденция е отбелязана от неправителствената организация през 2015 г. - "правителствата оказват все по-голям натиск върху частни лица и частния сектор", през компании като Alphabet (бившата Google), „Фейсбук” (Facebook) или „Туитър” (Twitter), така че по-скоро те да изтеглят съдържание, отколкото властите да го цензурират директно.
Китай показва най-лошата оценка в списъка (88), заставащ на опашката на 19-те страни които "не са свободни" зад Сирия и Иран заедно (87) - в синьо на картата, както и Русия.
Най-добре изглежда Исландия (6), следвана от Естония, Канада, Германия, Австралия, САЩ, Япония и Италия - в зелено на картата.
България е бяло петно в това изследване (не е включена в представянето на резултатите). Съседна Турция е „частично свободна” - в жълто на картата на "Фрийдъм хаус".