Патриарх Неофит получи награда от името на митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав и Светия Синод орден „Св. Ростислав – Първа степен, златен”.
Отличието е в знак на внимание към патриарх Неофит за заслугите му към Православната църква на Чешките земи и Словакия и по повод 70-годишния му юбилей, съобщиха от Синода.
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие на Техни Високопреосвещенства Вилнюски и Литовски архиепископ Инокентий - Руска православна църква и Михайловско-Кошицки архиепископ Георгий – оглавяващ Отдела по Външно-църковни връзки при Православната църква на Чешките земи и Словакия, Негово Високопреподобие архимандрит Серафим (Шемятовский), представител на Православната църква на Чешките земи и Словакия при Московската патриаршия, протойерей Владимир Селявко, секретар на Вилнюско-Литовска епархия по външно-църковни връзки.
Те, с благословението на Негово Светейшество Руския патриарх Кирил и Негово Блаженство митрополитът на Чешките земи и Словакия Ростислав са на официално посещение в България по покана на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. По време на престоя си в България те взеха участие в св. Литургия за Димитровден в катедралния храм на Видин „Св. Димитрий Солунски” и празника на крайдунавския град, както и в св. Литургия в Руското подворие в София на 25 октомври и в днешния ден.
Чуждестранните гости бяха придружавани от Негово Високопреподобие архим. Филип (Василцев) – представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия и секретаря на подворието йером. Затик (Гаески).
Като благодари за братската подкрепа от страна на БПЦ към Православната църква на Чешките земи и Словакия в сложната ситуация, в която се намира, архиепископ Георгий връчи на Светейшия патриарх Неофит от името на Негово Блаженство митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав и Светия Синод орден „Св. Ростислав – Първа степен, златен”. Отличието е в знак на внимание към патриарх Неофит за заслугите му към Православната църква на Чешките земи и Словакия и по повод 70-годишния му юбилей.
Архиепископ Инокентий изрази задоволството си, че вече е определен и от страна на БПЦ и от страна на РПЦ състава на смесената комисия по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев) и процедурата по официалното прославление на толкова почитания в България божий угодник и чудотворец е към своя край. "Владика Серафим е изключително почитан в България, особено от младежите, които често прибягват към молитвената му подкрепа" - заяви патриарх Неофит. Архиепископът на Литва подари на Българския патриарх в памет от срещата им икона на светите Вилнюски мъченици Антоний, Йоан, Ефстатий, чиито нетленни мощи са в катедралния храм на Вилнюс.
В хода на разговора Патриарх Неофит сподели пред гостите добрите отношения на които се радва БПЦ със светската власт и задоволството си от подкрепата и сътрудничеството с общинската власт на столицата, правителството и президентството на страната.