"Това, което се случи в неделя, за мен е някакъв психически срив при този човек. 60-годишен човек, баща от един месец, броди по софийските улици, влиза в НАТФИЗ, търси наркотици". Това каза пред БНР Тома Биков - съветник на вътрешния министър Румяна Бачварова.
"Това вече не е игра. Клекшопът на улица „Раковски“ беше, но това, което се случи след това, според мен, беше просто фира от страна на г-н Сидеров", каза още Биков.
Според съветника по коалиционните въпроси полицията се е съобразила със законовите правила и конституцията, които покровителстват и привилегироват Сидеров и останалите народни представители, по силата на членове в Конституцията, писани през 1990 г., за да предпазват от репресии опозиционните представители. Той отрече конспиративните теории около станалото в неделя.
„Съдебната реформа никога не е зависела от гласовете на Сидеров”, увери Биков.
Актьорът Калин Пачеръзки коментира, че искането на актьорите е „поне“ за снемане на имунитета на Сидеров. Според него политикът гравитира в пространството около НАТФИЗ, защото за обществото е лесно да приеме хората, които се занимават с изкуство, своеволни личности, които биха злоупотребили с наркотици, но Сидеров е преминал границите.
"Да отидеш при най-беззащитните, тези, които тепърва прохождат и още нямат представа за средата, в която ще трябва да развиват кариерите си, това е жалко!"
Пачеръзки е останал с впечатление, че актьорите се готвят за продължителни протести.
„За пръв път от доста време насам управляващото мнозинство не промени по никакъв начин Изборния кодекс, приет от предишното, и не промени състава на ЦИК”, обясни още Биков във връзка със скандалните събития в Арена”Армеец”.
"За съжаление, според мен, промените, които се случиха през последните два дни, са заложени в закона и в Кодекса - и прекалено усложненият процес на провеждане на изборите, недомислици. Този кодекс беше приеман в едно време, когато по улиците на София имаше протести, контрапротести, граждански организации... Всеки тогава беше станал специалист по изборно законодателство."
Според Биков, в държавата има опитни специалисти по изборно законодателство и трябва да се обръщаме към тях при бъдещи промени в изборните правила, които трябва да бъдат „железни“, защото всеки пробив в тях „подлежи на пробив от едни или други сили“.
"Там, където ГЕРБ и ПФ, ГЕРБ и РБ се явяват един срещу друг, да бъдат по-внимателни, защото на други места ГЕРБ ще трябва да получава подкрепа от РБ и ПФ. В този смисъл, според мен, през тази седмица по-скоро ще има умерена консолидация на управляващото мнозинство. От следващата седмица, според мен, това управляващо мнозинство ще работи много по-консолидирано, отколкото досега", посочи специалистът.
Биков изтъкна, че на национално ниво има консенсус между членовете на управляващата коалиция и формулата на управление не подлежи на преразглеждане. Според него на настоящите избори за пръв път управляващо мнозинство в страната не инкасира наказателен вот.
"Г-н Миков очевидно иска за изборния провал на БСП отговорност да поемат министър Румяна Бъчварова и министър Томислав Дончев. Това няма да реши проблема на БСП. Дори и да подадат оставки всички министри, които са в сегашното правителство, БСП ще остане с проблемите си. Прехвърлянето на отговорност в такива конспиративни тероии ще изведе БСП от реалния живот", каза той.