Катафалка, натъпкана с контрабанден черен хайвер, беше заловена в Хабаровския край на Русия, информира НТВ. Скъпият деликатес бил положен направо в ковчега, отрупан с траурни венци. Куриозният случай се разиграл на 34-ия километър на магистралата Хабаровск – Камсамолск на Амур, уточняват агенциите.Контрабандистите спокойно можели да си спестят срещата с униформените, но сами си изиграли лоша шега. Шофьорът на катафалката летял по магистралата с превишена скорост, с което привлякъл вниманието на инспекторите. Когато го спрели за проверка, водачът обяснил, че заедно с колега си превозват тленните останки на жена от близкото село Маяк. В качеството на доказателство за твърденията си мъжът дори показал на катаджиите голям портрет на „починалата“ с траурна лента, който демонстративно бил поставен на предното стъкло, както и траурни венци с ленти с надпис „От опечалените“.

За полицаите обаче снимката и венците не се оказали достатъчни и поискали от шофьора смъртен акт, потвърждаващ кончината на жената. Оказало се, че контрабандистът не разполага с подобен документ, а и видимо нервничел по време на проверката, пише още НТВ. При огледа на колата под същите тези венци инспекторите открили чанти, пълни с пластмасови контейнери с черен хайвер, съобщават от руското МВР. Катаджиите не се посвенили да отворят и ковчега, в който вместо на труп, се натъкнали на запоени в термична опаковки кутии с деликатеса. При проверката на катафалката били конфискувани 956 контейнера с хайвер с общо тегло от 480 кг. Примерната стойност на контрабандната стока се равнява на 10 млн. рубли или близо 150 000 евро, уточняват от ведомството.

Двамата нарушители се оказали 31-гадишен шофьор и 33-годишен служител на хабаровска траурна агенция. При разпита задържаните разказали, че непознат жител на село Маяк ги помолил да превозят тялото на починала негова роднина до една от местните морги. За „услугата“ той уж им платил 362 евро. Контрабандистите заявили още, че не те са товарели катафалката. Иззетият хайвер е предаден за „отговорно пазене“, а следствието започна проверка, която трябва да установи кръга от лица, съпричастни към незаконен добив и транспортиране на „особено ценни биологични ресурси“, се казва в съобщение на вътрешното министерство.