Полицаят Тасев, съпругата Мария Добрева и доведеният син на Христо Бисеров - Ивайло Главинков, са призовани за свидетели по делото срещу бившият депутат от ДПС за укриване на данъци, пише в обвинителния акт. Бившият зам.-шеф на парламента и депутат от ДПС ще се изправи пред Софийския градски съд в четвъртък, след като делото вече беше върнато веднъж заради пропуски. От първоначалните обвинения, които му бяха повдигнати, е отпаднало за пране на пари.
Христо Бисеров ще отговаря по 3 обвинения на прокуратурата. Първото е за неплащане на данъчни задължения, второто - за нарушаване на валутния закон и третото - за неверни данни в декларацията си пред Сметната палата като лице, заемащо висока публична длъжност.
По делото няма веществени доказателства, както и щети. Освен свидетелите Тасев, Добрева и Главинков ще бъде рапитана и Елена Митева, която е вещо лице, работило по експертизи.
“Христо Бисеров е
съзнавал всички
обективни признаци на
престъплението, което е извършил, общественоопасния му характер и е предвиждал последиците.
В този затворен комплекс, проектиран от бившия министър Иван Данов, имение, макар и запорирано, притежава Ивайло Главинков.
Доказателство за това е високата му правна култура като депутат и бивш председател на правната комисия в НС”, пише в акта на прокурор Боряна Бецова.
Адвокатът му Христо Ботев отказа подробности по делото на клиента си.
Като страна по делото е записано и Министерството на финансите.
Бившият депутат напусна политиката и парламента в края на 2013 г., когато сигнал за негови съмнителни преводи беше подаден до ДАНС. След като му повдигнаха обвинения,
той беше пуснат
на свобода срещу
25 хил. лева
гаранция и забрана да напуска страната. Не е обжалвал мярката. Тогава обвинения за пране на пари и данъчни престъпления бяха повдигнати и на Ивайло Главинков. По делото срещу Бисеров той ще бъде само свидетел. Разследването срещу Главинков все още не е приключило.
Христо Бисеров става депутат от ДПС в 40-ото НС през 2005 година, като пропуска предишното 39-о. За 2004 г. той е декларирал пред НАП доходи от наеми и хонорари от консултации.
Има сметки в две български банки според декларациите му пред Сметната палата и НАП. Спестил истината обаче за двете си сметки в швейцарската банка “Креди Сюис Интернешънъл”.
За 2013 г. Бисеров декларирал доходи от 83 767 лв., за които платил данък от 8376 лв. Разследването на прокуратурата обаче показва, че е разполагал с далеч повече средства.
На 12 декември 2012 г. Бисеров наредил два валутни превода от швейцарските си авоари към сметки на доведения си син Ивайло Главинков в “Капитал банк” - Скопие. 40-годишният Главинков е от първия брак на съпругата му Мария. От нея Бисеров има и друго дете - Дамян. И двамата имат собственост във фирми за производство и търговия с електроенергия.
Първият превод от сметката на Бисеров към тази на Главинков е 82 515 евро с левова равностойност 161 386 лв. Вторият е за 301 хил. щатски долара. Два месеца по-късно от доларовата сметка на Бисеров в Швейцария са преведени още 34 676 евро с левова равностойност 67 821 лв.
Едно от обвиненията, по което бившият депутат от ДПС ще отговаря пред съда, е, че
не е декларирал
пред НАП
сметките си в
чужбина,
а е бил длъжен да го направи. Той не подал и декларация по закона за данъците на физическите лица.
Въпреки че имал възможност да внесе корекции в декларациите си пред институциите, той не се възползвал от това.
Според прокуратурата преводите на Бисеров доказват наличие на вземания по финансови кредити към чуждестранни институции, които задължително подлежат на деклариране пред БНБ.
След повдигането на обвинения срещу него е назначена и данъчна ревизия за периода от началото на 2007 г. до края на 2013-а. С увеличение на данъчната му основа заради сметките в Швейцария се оказва, че Бисеров трябвало да плати още 34 хил. лв. в хазната, а не 8376 лв.
“Данъчното задължение надвишава критерия за особено големи размери. Доказателствата за това са от свидетелските показания на Теодор Тасев, Мария Добрева, подадените декларации и информацията от молбата за правна помощ с Македония”, пише в обвинителния акт.
На 29 септември комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е завела гражданско дело срещу Христо Бисеров, съпругата му Мария Иванова и доведения му син Ивайло Главинков.
Имуществото на
Бисеров за над
1,2 млн. лв. е
запорирано,
То включва къщата в центъра на София, автомобил, 9 банкови сметки. От комисията имат претенции и към сумите, които съпругата му Мария Добрева е дала като заем на сина си Ивайло Главинков. Това е отразено и в декларацията на бившия депутат пред Сметната палата.
Запорираното имущество на все още разследвания Ивайло Главинков е в размер на 300 хил. лв. То включва вила в Долна баня, дялове в 5 фирми, касовата наличност в една от тях.
Общата стойност на запорираните авоари на семейството е 1,55 млн. лв., но комисията претендира единствено за 314 хил. долара и 117 хил. евро, които Бисеров е превел по сметките на Главинков в Сърбия.
Доведеният му син Ивайло е собственик на огромна вила в модерния комплекс “Голф клуб Ибър” край Долна баня. Сделката е сключена през 2007 г. между собственика на затворения комплекс Кирил Недев, от една страна, и Главинков и майка му Мария Добрева, от друга. Любопитното е, че Кирил Недев е социалист, но е приятел с Христо Бисеров и бившия седесар Илия Лазаров.
Архитект на затворения комплекс, където вила има Главинков, е бившият министър на инвестиционното проектиране Иван Данов.
Бизнес за милиони
и запор за
254 000 лв. от НАП
Фамилията на Бисеров печели от производство и продажба на зелен ток.
Сумите на преводите, които Христо Бисеров е нареждал към сметките на доведения си син Ивайло Главинков, са в пъти по-малко от оборотите на фирмите на последния.
Главинков е собственик на 6 дружества за производство и търговия с ток от възобновяеми енергийни източници. Фирмите му имат изградени соларни паркове, както и договори за изкупуване на тока с ЕРП-тата. Размахът на дейността им е за десетки милиони. Имат кредити към банки, но печалбите им са гарантирани. На 25 май т.г. публичен изпълнител в дирекция “Събиране” на НАП е запорирал фирмите заради предполагаемо вземане от Ивайло Главинков в размер на 254 хил. лв., каквито са резултатите от данъчната ревизия.
В бизнеса със зелен ток е и малкият син на Бисеров - Дамян, както и шофьорът му Янко Белчов, който беше и сътрудник на бившия депутат в Народното събрание. 
Съпругата на Брендо се размина с присъда
за същото престъпление заради давност
Моника Добринова се явява в съда по няколко дела, едно от които е по обвинения като на Христо Бисеров.
Последният засечен превод на Христо Бисеров от швейцарската му сметка към македонската на сина му е от 20 февруари 2013 г.
Само два дни по-рано съругата на Евелин Банев-Брендо е осъдена, но без да ѝ се налага наказание за същото престъпление, по което е обвинен и Сидеров - укриване на данъчни задължения. Ревизия на Моника Добринова, извършена от НАП, показва, че не е декларирала приходи от 835 хил. лева, за които дължи 156 хил. лв. данъци като физическо лице. Парите били в австрийска банка, а титуляри по сметката са двете дъщери от Брендо - Лара и Александра.
От делото става ясно, че на 2 февруари 2004 г. тя е открила сметка в австрийската банка. Само месец по-късно сметката е захранена със 111 хил. лв. Основанието - извършване на оценка. В делото пише, че постъплението е от фирма, контролирана от Константин Дишлиев, който е мъж на сестра ѝ Десислава. На 18 март по сметката на Лара и Александра постъпват още 522 хиляди, заради частна инвестиция, а през юни същата година е и третият транш от 723 хиляди с основание консултации. Трите трансакции са от дружеството на Константин Дишлиев.
През май 2005 година Дишлиев е убит, докато излиза от индийския ресторант “Тадж Махал” в София. След данъчната проверка на Моника и разкриването на постъпленията по сметката на децата , тя я закрива. Това се случва през 2008 година. Данъчните й определят за довнасяне в бюджета 165 хиляди лева без лихвите, защото според родното законодателство тя е била длъжна да ги декларира като доход от чужбина.
На 13 февруари 2013 г. тази година, 5 дни преди решението на съда, майката на Моника внася в бюджета 311 хил. лева - сумата на данъчния ревизионен акт плюс лихвите. На последното заседание по делото този факт е отчетен като положителен. Моника Добринова е призната за виновна, но без да ѝ се налага наказание. В закона е предвидено до 3 г. лишаване от свобода, но давностният срок за престъплението е 7 г. и половина и е изтекъл няколко месеца преди да ѝ наложат присъдата.
Апелативният съд в София пък направо я признал за невиновна през 2014 г., но през май т.г. последната инстанция ВКС върна делото за ново разглеждане.