Запор на имоти и банкови сметки по интернет искат да налагат частните съдебни изпълнители.

С помощта на електронен подпис те ще изпращат съобщение до трезорите за блокиране пари и имущество. Ако новото правило влезе в сила, таксите, които длъжниците плащат, ще намалеят 30 пъти, мотивираха се бирниците. Сега таксата за запор на сметки във всички банки е около 540 лева. С въвеждането на електронен запор тя ще падне на 18 лв.

"Нововъведението ще спести много пари на кредиторите и длъжниците", обясни частният съдия-изпълнител Георги Дичев пред "Стандарт". Първоначално промяната трябваше да бъде въведена преди година, но така и не се случи.

"Министерството на правосъдието заедно с управителя на БНБ трябваше да издадат стандарти. Имаше работна група в министерството, но не го въведоха. Според тях е необходима нова промяна в Гражданско-процесуалния кодекс", коментира Дичев. Според него промяната вече е регламентирана в ГПК и не се налага ремонт. Има и готов разработен софтуер за новото правило. С електронен подпис се влиза в електронна система, където се изпращат запорите. "Софтуерът ги разпределя към банките и те си ги теглят оттам. По електронен път става веднага", обяснява Дичев. Според него промяната ще спести време, разходи и ще създаде облекчение особено за малките дела. "За запор от 200 лв. се плащат 300-400 лв. такси, като се добавят и адвокатски възнаграждения, сумата става голяма", казва съдебният изпълнител. Идеята за електронен запор обаче среща сериозен отпор от представители на адвокатската гилдия. Новото правило би улеснило бирниците, но не е от полза за хората, смятат те.

"То ще бъде в ущърб на гражданите", каза пловдивският адвокат Величка Василева пред "Стандарт". Според нея обществото не е готово за подобна промяна. "Не бих я приветствала. И в момента действащата законодателна уредба е такава, че изключително малко действия на съдебните изпълнители подлежат на обжалване", коментира Василева. Тя уточни, че не поставя всички под един знаменател, но някои частни съдебни изпълнители злоупотребяват с правата си. "За гражданина е много трудно да се защити", коментира адвокат Василева. И допълни: "По-добре да се заплащат по-високи такси от длъжниците, но да бъдат защитени правата и интересите им, отколкото да търсим евтините варианти".

Представители на държавата също са скептични, че промяната може да се осъществи сега. Според заместник-министъра на правосъдието Сабрие Сапунджиева тя няма как да стане без промяна в ГПК. "Да, през 2012 г. е направено такова изменение в ГПК за налагане на електронен запор. Изискванията към единната среда за обмен на запори се утвръдждават от управителя на БНБ и министъра на правосъдието, но няма законова делегация за издаване на наредба", обясни тя пред "Стандарт". Тя уточни, че електронният запор не освобождава частните съдебни изпълнители от задължението да проучват имуществото на длъжника.

Бавят призовки, товарят с тарифи

Частни съдебни изпълнители са допускали нарушения при връчването на покани за доброволно изпълнение, призовки за принудително изпълнение и съобщения. Анализът е направен от правосъдното ведомство при прегледа на жалбите и сигналите, които постъпват срещу частните бирници. Те често пропускали да приложат задължителната заповед за изпълнение към призовката за доброволно изпълнение. "Това е важно, защото, когато заповедта за изпълнение се издава на извънсъдебно основание, на база на нотариално заверен договор или друго основание, тогава длъжникът има право да възрази срещу заповедта за изпълнение", обяснява зам.-министър Сапунджиева. Според нея имало и случаи на образувани изпълнителни дела, без да са внесени дължимите авансови такси. Проверяващите констатирали и случаи, при които съдебни изпълнители изпращали запорни съобщения до всички банки и събирали такса за налагане на запор, независимо дали длъжникът има сметка там. Това води до начисляване на такси. Понякога частни съдебни изпълнители налагали и такси при вдигане на запорите, твърдят проверяващи.

Всяко оплакване влиза в досието
Сабрие Сапунджиева, зам.-министър на правосъдието


- Зам.-министър Сапунждиева, депутати ви наричат адвокат на частните съдебни изпълнители. Имат ли основание?
- Не се считам за такъв. Когато стартира реформата през 2006 г., бях заместник-министър и това беше мой ресор. В доклада на Световната банка тази реформа беше класирана сред 10-те най-успешни в света. Проблемите не са толкова много на фона на свършената работа от частните съдебни изпълнители. За мен частното съдебно изпълнение е една ефективна структура за принудително изпълнение. Но когато, целейки да постигнем ефективност, преследваме бързината, неминуемо има и грешки. Но не може цялата гилдия да бъде поставена под общ знаменател.

- Извършвате проверки редовно, какви са констатациите?
- За миналата година министърът на правосъдието е издал 300 заповеди за извършване на проверки и са образувани преписки по жалби в министерството. Всяка жалба, подадена срещу частни съдебни изпълнители, се проверява. Дори когато виждам, че е неоснователна, разпореждаме проверка. В момента работим и създаваме кадрови досиета на всеки частен съдебен изпълнител и на всеки нотариус. В тях влизат и докладите от тези жалби. Докладите на инспектората ще попадат вътре. Това е един вид преценка за тяхната дейност. Включително и когато трябва да се преценява дали министърът да образува дисциплинарно производство.


Общините само с държавни бирници

Обжалването да спира продажбата, обмислят депутати
Общините да ползват услугите само на държавни съдебни изпълнители, обмислят депутати. Промените могат да засегнат също фирмите с държавно участие и ведомствата. В момента по тях работи група от експерти и леви депутати, съобщи Страхил Ангелов от БСП пред "Стандарт". "Не може 200-300 частни съдебни изпълнители да обръщат живота на половината българи, имаме жалби от цялата страна", коментира Ангелов. Вторият важен момент по отношение на законодателните промени е да се намалят таксите на частните съдебни изпълнители и те да влязат в закон, а не в подзаконови нормативни актове. Ангелов даде пример с длъжници, които за сметка под 1000 лева се налага да платят по изпълнително дело двойно.
Практиката показва, че частните съдебни изпълнители са с такси поне 5 пъти по-високи от тези на нотариусите, аргументира се соцдепутатът. Обжалването на актовете на съдебните изпълнители да спира изпълнението за продажба на имот, е друга промяна, която обмислят в парламента. Списъците с т.нар. несеквестируемо имущество също ще бъдат актуализирани. В новите правила ще има и опция за обжалване на самата оценка на описаното имущество. Често се случвало имот за 200 000 лв. да бъде продаден на половин цена, което ощетява хората, аргументира се Ангелов. "До сряда ще сме готови с пълния набор от промени, уточни народният представител.

Свалят наполовина прага за конфискация

Прагът за несъответствие между доходи и собственост да се намали от 250 000 на 120 000 лева. Това предлага Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Нейните експерти са съгласни с Европейската комисия, че 250 000 лв. са изключително висок праг, както за България, така и за европейските страни. Нашето предложение е той да бъде свален на 120 000 лева, обяви Пламен Георгиев, шеф на комисията пред БНР. По думите му тази сума е определена на базата на анализа на разходите на едно семейство за период от десет години.

Според Георгиев, ако прагът бъде свален, новият закон ще заработи с пълна сила. "За нас е важно да се постави някаква разумна граница. Ако прагът не бъде свален, рискуваме ключови и важни случаи да бъдат изпуснати", коментира Георгиев. Той даде пример с казуса на Златомир Иванов-Баретата. Комисията по конфискация на незаконни имоти срещала много пречки, свързани както с действащия закон, така и с искането за тълкувателно решение. Георгиев посочи, че поради тези причини са блокирани много дела на комисията - 69 дела за над 50 милиона лева.

Събраха 1 млрд. за година

Над 1 милиард и 20 млн. лева са събрали частните съдебни изпълнители от физически и юридически лица през 2013 г. Това сочи статистиката на Камарата на изпълнителите. Данните не са окончателни, защото все още се подават отчети за миналата година. Досега цифрите показват, че парите са с 20 млн. повече от събраните през цялата 2012-а.

Увеличението се дължи основно на по-високия брой дела срещу длъжници. През миналата година са образувани 195 000 изпълнителни дела в канторите на частните съдебни изпълнители, а приключените са 66 000. За осем години събраната сума надхвърля 4 млрд 410 млн. лв. Образувани са 1 млн. 016 000 дела, а приключилите са 280 000.

"Преките ползи за държавния фиск от дейността на частните съдебни изпълнители са много големи. Досега те са внесли в държавния бюджет около 450 млн. лева от събрани публични вземания, ДДС при публични продажби и такси по изпълнението, данъци и осигуровки от дейността на канторите", каза зам. правосъдният министър Сабрие Сапунджиева. "Ако трябва да говорим за косвените финансови приходи от бързото и ефективно съдебно изпълнение за бизнеса и икономиката, а оттам и за бюджета, те трудно биха могли да се измерят", допълва тя.

Искат електронно правителство

Смятам, че запорът по електронен път не е толкова лоша идея, стига да няма някакъв механизъм за злоупотреба. Това заяви Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители". Според него всяко подобно предложение трябва да е елемент от по-общата програма за електронно правителство.