Държавите на север от Гърция, сред които и България, трябва да приемат до края на годината 50 хил. нови мигранти. Това стана ясно след като по-рано днес ЕК реши на Балканите да бъдат заселени общо 80 хил. бежанци допълнително. На среща в Брюксел лидерите на 11 страни от ЕС и полуострова, сред които и нашата, приеха план от 17 точки за сътрудничество в овладяването на миграционния наплив през Балканите.

Обобщавайки резултатите от извънредната среща в Брюксел, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е постигната договорка за въздържане от едностранни решения относно миграционната криза, които може да се отразят негативно на останалите.

Най-тежката криза от половин век

Лидерите на страните са се споразумели и да споделят информация за миграционните потоци. Тази криза е най-сложното предизвикателство пред ЕС за последните 40-50 години, отбеляза председателят на ЕК и съобщи, че за получаване на убежище в ЕС всички мигранти трябва да преминат „поголовна регистрация“. За целта Гърция ще създаде на своя територия регистрационни центрове. Същото ще направят и други страни в региона. „Трябва да сложим край на неорганизираното пресичане на границите. Ако няма регистрация, няма да има и права за пристигащите“, подчерта той.

ЕС ще пусне в действие свой механизъм на гражданска отбрана за предоставяне на убежище, медицинска помощ и храна за мигрантите. „Нашето главно хуманитарно решение е да осигурим покрив над главите на бежанците. Не може в съвременна Европа хората да спят на полето при студ“, добави Юнкер, цитиран от ТАСС.

Финансиране на борбата с миграцията

В общата декларация за резултатите от срещата се казва, че Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Европейския съвет са готови да финансират борбата с миграционната криза. „Ние ще започнем незабавно преговори с тези финансови институции, които са готови да подкрепят усилията на страните по осигуряване на убежище“, се казва в документа. Още тази седмица въпросът ще бъде обсъден с представители на тези институции.

Евросъюзът е задължен на приема бежанци и да гарантира бъдещето им, заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш в коментар на резултатите от извънредната среща в Брюксел. „Стратегическа цел на ЕС трябва да стане създаването на постоянна система за директно, пряко и комфортно превозване на бежанците от пунктовете на влизане (в ЕС) до европейските страни, в които те могат да получат убежище, за да не бъдат заставяни да вървят пеша през целите Балкани, от граница до граница. За това засега няма необходимите ресурси, но такава е стратегическата цел“, каза Гутериш.