Турската полиция е задържала близо 30 човека, за които се предполага, че са членове на „Ислямска държава“, ден след смъртоносна престрелка между властите и бойци на групировката.
Полицията е провела едновременни операции в няколко къщи, обитавани от ислямисти на територията на град Коня, съобщава турската агенция „Доган“, цитирана от АФП.
Известно е, че операцията продължава и в момента.
В понеделник двама полицаи загинаха, както и седем бойци на „Ислямска държава“, след престрелка в населения предимно с кюрди град Диарбекир. Това е и първият подобен сблъсък между членове на групировката и властите на територията на Турция.
Турски медии съобщават, че през изминалите почивни дни е била проведена мащабна полицейска акция по залавянето на участници в предполагаема терористична клетка на „Ислямска държава“. Групата е подготвяла мащабни терористични атаки като отвличане на самолет и взривяване на бомби в населени места.
Властите в Анкара разшириха обхвата на операциите си срещу заподозрени бойци на „Ислямска държава“ след двойния самоубийствен атентат в Анкара, при който загинаха повече от 100 души. Това е и най-лошата такава атака в съвременната турска история като зад нея се предполага, че стои групировката.