Движение "България на гражданите" (ДБГ) иска изслушване на вицепремиерите Дончев и Бъчварова в парламента и ръководството на ЦИК във връзка с хаоса при броенето на бюлетините в "Асрена Армеец" в София. Също така от формацията са подали сигнали до общинските избирателни комисии в София, Стара Загора и Бургас, че не са се отброявали преференциите в бюлетината за общински съвет.

От партията на Кунева се похвалиха, че са затвърдили резултатите на Реформаторския блок (РБ) и кандидати в областни градове са на балотаж срещу ГЕРБ.

Това се разбра на пресконференция на ръководството на ДБГ, дадена в партийния им офис, а утре се очаква да поставят тези въпроси и на изпълнителен съвет на целия блок.

По информация на депутата Настимир Ананиев в момента в "Арена Армеец" има около 2700 души, като досега са минали 745 изборни книжа на секции, а остават 1200. "Час по-скоро хората трябва да бъдат пуснати, а не да бъдат задържани. Трябва да се организира изслуване на цик и министрите, свързани с изборите", каза той.

По думите на лидера на формацията Меглена Кунева не трябва да се говори за оставки на министри в този момент, а да бъдат изслушани аргументите им. Те обаче ще предложат утре на другите партии от РБ да бъде поискана оставката на председателя на ЦИК Ивелина Василева.

Според известните вече данни след местните избори РБ има 16 кмета на общини след първия тур, включително областните Монтана и Кюстендил. Председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски посочи, че кандидатът им в Плевен Греорг Спартански отива на втори тур с претендента на ГЕРБ, но с преднина в резултата. Също така в 4 столични района кандидатите за кметове отиват на балотаж с ГЕРБ - Нови Искър, Слатина, Оборище и Овча купел. На втори тур, но от втора позиция на балотаж отиват между 40 и 50 общини, сред които Силистра, Петрич, Свищов и Карлово.

Попитан дали ДБГ се е справила най добре от РБ на изборите, членът на ръководството Даниел Вълчев заяви, че млади и нови лица като кандидатите на блока в Шумен и Добрич са са представили изключително добре, но имало кандидати, предложени от други партии в блока, които "са със солидно и авторитетно партийно минало", които не са успели да се справят добре. Попитан дали такъв е случаят с Вили Лилков в София, който събра едва половината гласове спрямо листата за съветници, той потвърди и каза, че има и други такива случаи.

"РБ през следващите седмици и месеци трябва да вземе тежко решение. Единият вариант занапред е да бъдем алтернатива на ГЕРБ, макар и техни партньори, а другият - да бъдем присъдружна малка организация. Това, второто, не ми се вижда правилно - все едно сме БЗНС по тодорживково време, заяви Даниел Вълчев и добави, че няма да коментира пререканията между лидера на ДСБ Радан Кънев и шефа на щаба на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От партията са притеснени, че не са се отброявали преференциите или са били отбелязвани за друг претендент, а това е грубо нарушение, защото те смятат, че избирателите им са стимулирани от тази възможност за мажоритарен избор. 

ОТ ДБГ ще предложат на партньорите си в блока промяна за имунитета на народните представители. Те ще настояват депутатите да бъдат защитени само за действия, свързани пряко с дейността им. Повод за предложението им еповедението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който няколко пъти нахлува в сградата на НАТФИЗ.