Консумирането на наденица, шунка и други преработени меса може да доведе до развитието на рак на дебелото черво като подобен риск съществува и при ядене на червено месо, предупреди Световната здравна организация (СЗО).
Откритията са били направени на базата на данни от 800 изследвания, обработени от Световната агенция за проучвания на рака (САПР), според които са открити „задоволителни доказателства, че употребата на преработено месо причинява рак на дебелото черво“.
В тази категория се включват меса, които са били осолени, подправени, пушени – хотдози, наденици, говеждо месо на клечка, сухо месо, консервирано месо или месни сосове.
Откритията подкрепят „препоръката за ограничаване на приема на месо“ - особено в преработена форма, заявиха от САПР.
„Като се има предвид големият брой хора, които консумират преработено месо, глобалното въздействие върху разпространението на рак е от обществено значение“, се казва още в изявлението на организацията.
Въпреки предупрежденията рискът отделен човек да се разболее от рак на дебелото черво заради преработено месо е статистически малък, но се увеличава паралелно с консумацията на продукта.
“Всеки 50 грама обработено месо консумирано на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%“, се казва в изявлението.
По отношение на червеното месо – говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конско или от коза, изследването е открило „силни“ доказателства за причиняване на рак, но не достатъчни, за да го помести в същата категория с причинители на рак като цигарения дим, азбеста и преработеното месо.
Червеното месо увеличава риска за развитие на рак не само на дебелото черво, но и на панкреаса и простата.
Според откритията на САПР близо 34 000 смъртни случаи в световен мащаб всяка година се дължат на хранителен режим, богат на преработено месо.
Производителите на месо от своя страна разкритикуваха откритията, обявявайки ги за неверни. От Северноамериканския институт за месни продукти заявиха, че данните на САПР „са изопачили данните, за да осигурят специфичен резултат“.