Убиец, който изхвърля кървавите си дрехи, след като е умъртвил с 4 ножа бивша стюардеса. Изнасилвач, който дебне жертвите си край Софийския университет. Джебчийки, които следят чужденци и се правят на проститутки, за да ги оберат.

Това са само част от стотиците престъпници, "заловени" в последната година от 300-те камери, които следят денонощно из София.

Видеонаблюдението работи вече 8 г. и благодарение на него в центъра на столицата престъпленията са намалели с близо 77%, сочат данни на МВР.

Въпреки че бандитите се научиха да заобикалят местата с камери, се оказва, че за 12 месеца те са засекли десетки автокрадци и наркодилъри. Чрез тях са установени и маршрути за бягство на банкови обирджии, арестувни са и шофьори, прегазили пешеходци, а после избягали.

Откакто работи видеонаблюдението, са разкрити стотици издирвани престъпници и над 3000 крадени коли.

Камерите са безпристрастни, не пропускат нито един бандит, не се уморяват и не вземат рушвети, описват ги експертите от МВР.

"В наблюдаваните територии дори сме свели почти до нулата кражбата на автомобили. Може да се каже, че тези места са като зони на сигурност, но сме и спасили десетки граждани, които са получили инфаркт, припадък или са изпаднали в друга рискова ситуация", доволни са от резултатите в сектор "Видеонаблюдение" на СДВР.

Едно от най-жестоките престъпления, разкрито в последната година с помощта на полицейските камери, е зверското убийството на 67-годишната бивша стюардеса Анастасия Илиева на 14 юли 2013 г.

Жената бе открита с 4 забити в гърба ножа, на пода в дома си на ул. "Хаджи Димитър" в центъра на София. Жертвата е била удряна с чук, душена и измъчвана жестоко.
Всъщност разкриването на престъплението започва по странен начин, след като дете намира мобилен телефон, захвърлен в градинката на НДК, и го дава на баща си.

Телефонът бил целият в кръв

Мъжът набира последните използвани номера и попада на близка на жертвата. Тя казва, че номерът е на Анастасия, започва да звъни в дома , но никой не отговаря. Малко по-късно, когато отиват в жилището заедно с полицията и разбиват апартамента, вътре е открит трупът на жената.

От отдел "Убийства" веднага влизат в дирите на племенника на Анастасия Аксел Шпинглер, който е основен заподозрян. Започва преглеждането на видеозаписите.
Експертите от видеонаблюдението виждат Аксел, който дърпа два куфара по бул. "Васил Левски" близо до паметника на "Патриарх Евтимий" минути след времето, в което се предполага, че е убил леля си.

Камерата е записалакак Шпинглер отива до кофа за боклук, отваря един от куфарите и започва да вади и хвърля нещо. После става ясно, че заподозреният се опитва да се освободи от окървавените си дрехи, след като се е преоблякъл. Този запис става част от доказателствата по делото.

В друг случай пък видеозаписи установили как застрелян бизнесмен е бил следен от автомобил минути преди убийството му, така са установени част от заподозрените по случая от 2012 г.

"Много усилено работим срещу джебчиите, които основно дебнат чужденци.
Особено през нощта причакват пияните гости на хотели около "Света Неделя", правят се на проститутки, започват да дърпат чужденците и ги обират.

В много от тези случаи нашите оператори ги забелязват по време на извършването на престъплението и пращат патрул на място", разказват от "Видеонаблюдение".
Полицаите отчитат като сериозен успех как за по-малко от 3 минути са заловили убийци, които умъртвили жертвата си край София и тръгнали да бягат през центъра на столицата.

Засега младежите, които шмъркат кокаин пред лъскавите заведения в центъра, забравят, че камерите дебнат.

Те именно разкриват, че най-много дрогирани има в градинката пред "Кристал" и заведенията наоколо.

"Камерата ясно снима как си подготвят т.нар. магистралка и после с навита фунийка я шмъркат, а ние веднага изпращаме униформени", казват от сектора.

Благодарение на камерите на СДВР бил заловен и таксиджия, който откраднал телефон наполицай, докато пазителят на реда арестувал мъж. Директно на местопрестъплението били спипани и много младежи, които участват в пиянски боеве пред заведения.
През 2013 г. системата за видеонаблюдение е подала 1701 сигнала за крадени автомобили и регистрационни табели, оперативно интересни коли или открити нередности. Открити са и 84 обявени за издирване коли.

В 693 случая камерите на СДВР са съдействали на различни полицейски служби на МВР, а още при 1159 разследвания на различни престъпления от "Видеонаблюдението" са подпомогнали разкриването на извършителите с проверка на записи.

Снимали повече от 800 нарушения на шофьори

От полицейските камери най-много страдат шофьорите, които не спазват Закона за движение по пътищата, категорични са експертите. За миналата година са заснети повече от 8000, които са минали на червено, престроили са се неправилно или са отнели предимство.

В много случаи камерите на МВР помагат да се установи и кой шофьор е виновен за катастрофа. При такъв случай на проверка за виновност операторите в СДВР установили, че на кръстовището на Орлов мост два от срещуположните светофари светят едновременно зелено за няколко секунди. На място веднага били изпратени катаджии да регулират движението, за да не стигне до серия от тежки катастрофи.

Камерите засичат и комични случаи. Двама сериозно почерпени столичани решили, вместо да сядат пияни зад волана, просто да бутат автомобила си, и така преминали през кръстовището на Орлов мост. 

Софтуер ще засича колите на обирджии по зададена марка

В процес на разработка е специален софтуер, чрез който ще се откриват всички коли от определен модел и марка, които са в обсега на "Видеонаблюдението" на СДВР. Целта на това нововъведение е да се подпомогне т.нар. разследване по горещи следи, когато бандити, които току-що са извършили тежко престъпление, бягат с кола, на която се знае моделът.

Когато бъде въведен новият софтуер, ще има възможност при задаването на издирвания модел камерите да откриват всички коли от определената марка, които са в наблюдаваните територии. Така ще се увеличи многократно възможността за залавяне на банкови обирджии или други бандити, които бягат през центъра на столицата.