Ако търсите нещо, което да води до естествено прочистване на организма и да даде тласък на метаболизма ви, то заложете на горчивите храни. Те подпомагат храносмилането и стимулират издръжливостта, пише БГНЕС.

Ето и някои от тях:
Куркума:
Тази индийска подправка спомага прочистването на кръвта, регенерира увредените чернодробни клетки и спира възпалителните процеси. Тя е силно горчива и е добре да се добавя в малки количества към ястията. Куркумата е подходяща за употреба от спортисти, защото спомага за възстановяване на мускулите. Добре е да се консумира с ориз.

Къдраво зеле:
Това е царят на зеленчуците. Съдържа много витамини, калций и антиоксиданти. Най-подходящо е да се гарнира със зехтин и кедрови ядки.

Кафе:
Това е най-силният антиоксидант и прочистваща напитка за черния дроб и дебелото черво. Съдържа теобромин и кофеин, които увеличават жлъчния поток и разширяват кръвоносните съдове.

Горчив пъпеш:
Популярен в тропическия регион на Карибите, Африка и Азия, горчивият пъпеш прилича на малка краставица с грапава кора. Той е важна част от менюто на жителите на тези региони, които се славят с голяма продължителност на живота. Биохимичните съединения на горчивия пъпеш имат антибактериални свойства, които прочистват кръвта и подсилват имунната система. Може да се яде суров, варен, пържен.

Ерусалимски артишок:
Тези буци, изглеждащи като картофи, са богати на инулин - нишесте, което спомага за справянето със захарите в организма. Въпреки че не повишава енергията в тялото, артишокът подобрява имунната система и контролира нивата на кръвната захар. Съдържа желязо, магнезий и витамин В.