Зала „Арена Армеец”, където е разположена Общинската избирателна комисия на София, се превърна в гротеска на изборните неволи след края на местния вот и гласуването на референдума. Колапсът в „Арена Армеец” е демонстрация на колапса на държавността в България.
В часовете, когато трябваше да има първи официални изборни резултати, хората продължаваха да колабират от изтощение в залата. Линейка и спешен екип помагат на поредната жертва на хаоса – мъж, на който му призля и припадна, предаде репортер на БГНЕС.
"Пълен хаос. Човекът колабира! Това е държавата, напрежението е огромно!", каза пред БГНЕС представителка на секционна комисия. "Всичко е толкова монотонно, тяхната цел е да манипулират вота, да мине 19 часа и да кажат, че изборите са невалидни, а после да искат балотаж. Какъв балотаж? Народът не иска да гласува", заяви Цветомира от СИК.
По-рано днес 5 жени, които тази нощ са чакали в залата, бяха прегледани в болница „Света Анна“. Сред пострадалите имаше и бременна жена. Заради дългото и изнервящо чакане по-голямата част от пострадали жени бяха колабирали или получили хипертония. По данни на здравното министерство в окръжна болница са били закарани един пациент с комоцио, пациентка със спонтанен аборт, един пациент с преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и един с остър апендицит. Сред пациентите на спешна помощ имаше един пациент с епилепсия, един с високо кръвно и един с колапс.
Хаосът и напрежението в зала „Арена Армеец” започна още в ранните сутрешни часове.
Изнервени от цяла нощ чакане, неподозирайки, че ще висят още много часове в залата, хиляди членове на секционни комисии още от сутринта започнаха да скандират "Убийци" и "Оставка". Оказа се, че в залата са затворени поне 5000 човека и никой не ги пуска да излязат извън залата, въпреки настъпили здравословни проблеми сред мнозина от тях.
С всеки изминал час напрежението ескалираше. По някои от външните стени на залата е изписано “SOS”, „Заложници”, изписваха се телефони за връзка. Започнаха да пристигат близки на председатели и членове на СИК, които са вътре в залата часове наред, за да им доставят лекарства, храна, напитки.
Хаосът ескалираше, а заедно с него и напрежението сред хората, те се оплакваха, че са пленници. Очевидци непрестанно съобщаваха за още припаднали хора. Чували с бюлетини има навсякъде по пода на „Арена Армеец”. Някои от членовете на СИК разсипаха бюлетините по земята, други пък започнаха да ги събират.
Трагедията тук е ужасна. Хората тук са изключително изнервени, даже имаше и сбивания. Има хора, които се опитват само да напуснат по някакъв начин, защото първо в европейска държава човек е ангажиран над 24 часа с труд и това е малко извън правилата, разказа пред БГНЕС Десислава Росенова, един от председателите в СИК.
Правителството поиска ЦИК да се намеси за хаоса в Арена Армеец, но от ЦИК им отказаха, позовавайки се на закона. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев насрочи извънредна пресконференция. „От утре основната тема трябва да е по какъв начин да се промени изборното законодателство друг път да не се сблъскваме с подобна ситуация”, обяви Дончев. Той призова всички участници в изборния процес за доза спокойствие в сложната ситуация, а ОИК и ЦИК-за доза гъвкавост. „Необходимо е да се следва закона, но понякога взирането само в буквата на закона ни поставя в такава сложна ситуация, каквато сме в момента”, заяви той.
Оценките на политиците не закъсняха.
Днес председателят на Градския съвет на БСП Калоян Паргов, заедно с други социалисти от столичната организация, също пристигна пред зала "Арена Армеец". Това честни избори ли са, запита той и поиска оставката на Томислав Дончев.
Това ли е организацията на Столична община? Това ли е организацията на изборите? Все едно в София правим за първи път избори, май се върнахме във времето на Алеко Константинов. Това е пълно безобразие и безхаберие, даде оценката си Паргов.
Депутатът от левицата Жельо Бойчев от своя страна припомни панаира от 2011 година и каза, че хората биват държани в залата като заложници.
Никой все още не знае официални данни за избирателната активност, последните са от 17 часа вчера. От тук нататък има възможност за всякакво натъкмяване на резултатите, каза лидерът на БСП Михаил Миков. Той бе категоричен, че правителството не може да избяга от отговорността за провеждането и организацията на избори. БСП ще обжалва изборните резултати. Според Миков нищо не може да прикрие умишленото създаване на хаос.
Румен Петков от АБВ обяви, че трябва ЦИК незабавно да изпрати сътрудници в залата, за да се ускори приемането на изборни протоколи.
Омбудсманът Мая Манолова дойде в „Арена Армеец” и обяви, че ЦИК трябва да осигури допълнителни експерти за приемане на изборните протоколи.
В значителната си част политиците от управляващото мнозинство бяха пестеливи в оценките си за случващото се в „Арена Армеец” и насочиха вниманието към поведението на Волен Сидеров, който нахлу в неделя вечер в НАТФИЗ.