Насочването на структури на жандармерията към най-уязвимите места е само част от мерките срещу битовата престъпност. Частите ще бъдат там, докато е необходимо и докато не сработи целият комплекс от мерки, които да решат проблемите. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в предаването „Денят започва" по БНТ.

Той обясни, че има изработен комплекс от мерки още от есента на миналата година. Те са разпределени в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Структурите на жандармерията ще бъдат разпределени в най-рисковите зони в страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, София-област, като това се прави съобразно интерактивната карта за битовата престъпност, обясни Лазаров.

„Преразпределяме ресурс и правим всичко възможно да организираме така нашите служители, че да бъдат там, където има най-много нужда от тях. Полицията е там, където е необходимо опазването на обществения ред. Не бягаме от проблема", заяви той.

По думите му пренасочването на сили няма да се отрази на охраната на българо-турската граница. „Имиграционният натиск към България не е спрял. В момента имаме бежански поток, който привидно изглежда, че е спрял, но миграционният натиск се усилва. Всички рискове се запазват, заплахата също", обясни главният секретар на МВР.

Екипите на дирекция „Специализирани полицейски сили" ще посетят първо малките населени места, където има голяма битова престъпност, като Ихтиман, Самоков, община Вълчидръм, Бяла Слатина и много други. Това съобщи по-рано главен инспектор Красимир Григоров, началник на оперативен дежурен сектор в дирекция „Специализирани полицейски сили".

Той обясни, че предварително са изработени планове с областните дирекции на МВР. Дирекция „Специализирани полицейски сили" започват днес специализираната операция със 7 управления на територията на 12 области: София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Силистра и други. Операцията се провежда с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила за цялата страна. Ще се правят ежедневни анализи и отчети за работата, извършена от екипите, каза още главен инспектор Красимир Григоров. По думите му, операцията ще се извърша 24-часово, като екипите ще се сменят на всеки 12 часа. Областите, които са заявили, че има по-голям проблем, наблюдението ще е по-строго, подчерта той.