Силно земетресение от 7,5 по Рихтер удари афганистанския регион Хиндукуш като беше усетено и на много други места в Южна Азия. В Пакистан се съобщава за най-малко 17 жертви и повече от 100 ранени. Трусът е бил усетен и в Индия, където накара много хора да напуснат домовете си.
Според данни на Американския геоложки институт епицентърът е бил в близост до афганистанския град Джарм, на 250 км от столицата Кабул. Трусът е бил на дълбочина от 213,5 км.
Властите в Пакистан съобщават за най-малко 17 загинали, а повече от 100 души са ранени. Според медицински власти в град Пешавар се очакват още много хора да пристигнат в болниците, а неизвестен брой хора се намират под развалините на сградите.
Според т. нар. ръководител на изпълнителната власт в Афганистан Абдула Абдула в северните части на страната има много ранени и се съобщава за щети по инфраструктурата.
„Властите за справяне с кризи ще се срещнат до час, за да отговорят на създалите се нужди“, каза той.
Трафикът в столицата Кабул също е влошен, защото по време на земетресението много хора са спрели колите си и са излезли от тях, за да изчакат преминаването на труса.
Земетресението е предизвикало хаос и в Индия. В столицата Делхи стотици хора са напуснали домове, болници и офис сгради. Метрото също преустанови работа заради земетресението.
„Всички близо 190 мотриси, които се намират по линиите са спрели работа по време на земетресението. Движението по линиите вече е възстановено след основна проверка на линиите“, каза говорител на метрото в Делхи.
В региона на Кашмир трусът е причинил срив в мобилната мрежа.
„Някои мостове и сгради са повредени. За сега няма данни за смъртни случаи. Мрежите на мобилните телефони са сринати, в момента използваме безжична връзка, за да събираме информация“, заяви представител на полицията в региона.