ГЕРБ ще поиска отпадането на чл. 70 от конституцията, който предвижда имунитет на депутатите за арест при извършването на противообществени прояви. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на извънредната пресконференция на партията в парламента.Тя определи действията на лидера на "Атака" като "брутална проява, която грубо противоречи на правовия ред в държавата, уронва авторитета на държавните институции и подронва демократичните устои". Това е залегнало и в позицията на ГЕРБ по повод на скандалите, които Сидеров разигра в НАТФИЗ, включително и в нощта след изборите.

ГЕРБ започва консултации за внасяне на тази промяна в основния закон още в сряда, за да може да мине между първо и второ четене. Ако тя бъде прокарана, в сила ще остане само чл.69 от основния закон, който предвижда имунитет за депутатите по отношение на техни изказвания и политически позиции.

ГЕРБ ще предложи и създаването на комисия в парламента, която да реши как да отговори на искането на главния прокурор Сотир Цацаров за ареста на Сидеров и още един депутат.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев пък заяви, че отговорността за неразборията в Зала "Армеец", където се събират бюлетините, пада изцяло върху ръководството на ЦИК, както и върху тези,, които са го излъчиили, визирайки предишното управление.

Велчев порица и омбудсмана Мая Манолова, тъй като тя е автор на сегашните изборни правила, а като обществен защитник е обещала да бъде винаги там, където хората имат нужда. "Снощи не я видях там!", заключи Велчев.

ГЕРБ още не са решили дали да искат оставката на ръководството на ЦИК, както направи Реформаторския блок, но са убедени, че след анализ на цялата ситуация,, ще потърси отговорност от виновниците.