Роден през 1948 г. в София
През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН
 Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги
Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.
Член и зам.-председател на ЦИК за парламентарни, европейски, президентски и местни избори 1991-2011 г.
Съветник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) и неин международен координатор
Сътрудник на Международната фондация за избирателни системи (IFES)
Координатор на ЕС за България по електронно гласуване (2002)
Председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” АД



- Защо се сринаха сайтовете на ЦИК, ГРАО, “Информационно обслужване”, проф. Константинов?

- Имаше масирана атака от цял свят - така наречената DDOS. Тя беше поне 1000 пъти по-мощна от всичко, известно ни досега. Дойде от сървъри в САЩ, Европа, Азия. Интензивността и достигна цели два терабайта. Сринаха се няколко големи държавни сайта - на МВР, МВнР, ГРАО, сайтът на ЦИК, също на “Информационно обслужване”. Важното е, че нашият сайт беше възстановен много бързо, този на ЦИК - също, само че известно време работи по-бавно.

- Няма ли този срив да навреди на обработката на данните, да унищожи архиви?

- Нито има загуба на данни, нито попречи на работата ни Категорично искам да кажа, че обработката на резултатите при нас не е свързана с интернет. Тя е децентрализирана, във всяка общинска комисия си има изчислителен център, който работи за нея. Така че, грубо казано, ние не разчитаме на пренос на данни по интернет. По интернет, доколкото има пренос на данни, той е информативен, а не по същество. Така че затрудненията в работата на тези сайтове означаваха по-късно съобщаване на тези резултати в интернет. Не забравяйте, че имаше проблеми и с електронните пощи.

- Защо, мислите, България се оказа мишена на тази атака?

- Не знам. Има много хипотези. Но аз лично се чувствам поласкан в някакъв смисъл, че попаднахме под такава световна атака. Значи сме важни. По-важното е, че българите я отбиха успешно и бързо.

- Нали разбирате, че след този срив тук ще има ускорено производство на конспиративни теории...

- Не е добре, ако тази атака се превърне в аргумент срещу сигурността на електронното
гласуване Нека обаче българите да знаят, че ако го въведем, то ще се провежда в деня преди изборите тъкмо с презумпцията, ако има срив, да може човек да упражни правото си на вот с хартиена бюлетина, която остава като опция. На никого няма да му се загуби гласът - ето това трябва да знаят хората.

- Сбъдна ли се прогнозата ви до урните днес да отидат 3 млн. българи?

- Като цяло се сбъдна, но ще го разберем с точност по-късно. Сега тепърва започваме да обработваме протоколите. Екзитполът трудно може да отговори на този въпрос.

- Да, но това са единствените данни до момента. Според социолози активността на местния вот е 46%, а за референдума - 35,3%.

- Зависи обаче с какво мерите тази активност. В списъците на последните избори имаше 6,4 млн. имена, но в държавата има 5,8 млн. души. Така че, хайде да не говорим за активност. Няма такова понятие в България. А и не е толкова сензационно - в България гласуват, колкото в Европа. Нито малко, нито много.

Разликата между избирателната активност за кметския вот и за референдума беше очаквана. Няма сензация. Много хора не са и успели да разберат за това всенародно допитване. На други места пък партиите не бяха стимулирали своите избиратели да гласуват на референдума и т.н. Хубаво е все пак, че гласувалите на този референдум са повече от тези на предишния.

- В следобедните часове кандидатите на ГЕРБ печелеха още на първи тур в 8 от 10-те най-големи областни града. Запазва ли се този резултат в края на изборния ден?

- Ако си спомняте, точно в интервю за “24 часа” преди около месец аз казах, че ГЕРБ ще спечели 8 от 10-те най-големи общини. Сериозният извод от това обаче е малко шокиращ - за съжаление не останаха други политически сили в страната и не знам дали това е толкова добре за ГЕРБ. Обикновено след такива масирани победи на една партия, тя започва да се разлага. Затова препоръчвам на ГЕРБ да не се самозабравят. Защото както са спечелили, така може и да паднат.

- БСП е втора сила. Случи ли се прогнозираното от мнозина нейно сгромолясване на този вот?

- Да, БСП си запази второто място на много места, но на много голяма дистанция от лидера
Крайно време е БСП да се промени или да вземе да изчезва, знам ли?

- Как така да изчезва?

- Ами да изчезва, да се промени в нещо друго, хубаво... А сега е в мъчителна агония. Не съм виждал толкова слаба левица. А България не е богата държава и има нужда от силна левица, за да защитава интереса на по-бедните хора, които са мнозинство. Само че такава левица не виждаме. Затова и резултатите й са такива.

- На местния вот през 2011 г. ГЕРБ спечели в 14 областни града, а БСП в 8. Как ще изглежда сега равносметката?

- Много по-различно. Победата на ГЕРБ отива към 20 големи общини, в които има областни центрове. А може и повече.

- БСП и ДПС съответно в колко ще спечелят?

- БСП ли - може би в Сливен. ДПС също си има своите общини - Кърджали например си е техен и там вероятно кандидатът му ще спечели още на първи тур.

- Помня прогнозата ви, че ГЕРБ ще вземе 35% от местата в общинските съвети. Социолозите днес обаче твърдят, че на този вот ГЕРБ доминира над БСП в съотношение 2:1. Кое е вярното число?

- Факт е, че ГЕРБ се представя по-добре не само на кметските избори, но и на тези за общински съветници.

- Премиерът Борисов заяви, че резултатът от този вот ще е оценка за правителството. Доколко това е оценка за работата на управляващите?

- В известен смисъл е вярно, но не бих абсолютизирал. За мен тези избори са ясен знак, че няма вот срещу правителството, защото, стоейки на власт, ГЕРБ си увеличава резултата. Да, голям успех е. Но пак повтарям - това е и много опасно за ГЕРБ. Защото ГЕРБ безпроблемно и бързо се изкачва на един връх, от който обаче лесно може да се плъзне обратно. Трябва да работят, все едно, че тази голяма победа - 10-а поред, я няма

- Как ще изглежда следващият парламентарен вот?

- Победното настъпление на ГЕРБ е опасно. Нуждае се от опозиция и критично настроени към работата му партньори, както е в момента в управляващата коалиция. Сега опозицията е беззъба -да сте чули БСП да критикува ГЕРБ? Не, държи се като умряла. Ако някой критикува ГЕРБ, то това е Реформаторският блок.

- Чуваха се прогнози, че след този вот РБ ще изчезне?

- Не мисля, коалицията също не е заплашена. Всички в нея са победители. Аз лично обаче съм разочарован от резултата на Реформаторския блок в София. Очаквах повече

- Ако трябва да оцените изхода от местни избори 2015 с няколко думи?

- Много добро впечатление направи активната работа на полицията и прокуратурата. Разкриха много схеми, арестуваха много търговци на гласове. Дано получат справедливи наказания и лежат в затвора, дано не ги пуснат. На тези избори купеният вот вероятно е 7-10 процента.


Интервю на Мила Гешакова