Германският автомобилен концерн „Фолксваген” (Volkswagen AG) отстрани от работа не само отговорните служители и топ мениджърите, но и обикновени служители с отношение към екоскандала, пише "Уолстрийт джърнъл".
БГНЕС припомня, че концернът бе уличен използване на програмно осигуряване, което дава възможност да се заобиколят проверките за екологично съответствие на някои от дизеловите двигатели на компанията.
Информацията е публикувана в електронната версия на „Уолстрийт джърнъл” в неделя. Според американското издание във „Фолксваген” са се решили на такава стъпка след препоръката на американската юридическа кантора „Джонс дей” (Jones Day), наета от „Фолксваген” за провеждане на вътрешно разследване с цел да се изясни по какъв начин програмата, даваща възможност да се променят данните за обичайните параметри на изхвърляните изгорели газове, но само при проверка. Програмата е била качена на компютрите на около 11 милиона автомобила в САЩ и Европа.
Експертите от юридическата кантора са поискали да бъдат отстранени от работа на „всички, които са могли да бъдат замесени в манипулации – от високопоставени, вземащи решения мениджъри, до обикновените инженери”, за да се избегне възможна намеса от тяхна страна в хода на разследването.
Както пише „Уолстрийт джърнъл”, източник, работещ във „Фолксваген” и запознат със ситуацията, на концерна „се наложи да отстрани всички”, които са участвали непосредствено в качването на посочената програма в автомобилите. „Това е необходимо за разследването, въпреки че е трудно за нас, защото сега се сблъскваме с недостиг на професионален опит и знания (на който са носители отстранените). Той отбелязва, че най-вероятно повечето от служителите, отстранени от участие в производството, ще бъдат признати за невинни за нарушенията след разследването и ще могат да се върнат на работните си места.