В София, Бургас, Варна и Стара Загора са преизбрани старите кметове от ГЕРБ. ДПС запазва своя кмет в Кърджали. Това сочат предварителните данни, предаде репортер на БГНЕС.
В София досегашният градоначалник Йорданка Фандъкова, кандидат на партията на премиера Бойко Борисов, спечели нов мандат. Тя събира 60% от гласовете. Втори се класира кандидатът на Реформаторите Вили Лилков с 10 %, което е с 2% процента повече от гласовете за номинацията на БСП проф. Михаил Мирчев.
Във Варна ще управлява Иван Портних. Кметът от ГЕРБ получи 58%, оставяйки втори кандидата на Реформаторите и Патриотите Чавдар Трифонов. Той получи 12%.
Най-впечатляващи са победите на ГЕРБ в Бургас и Стара Загора. Там остават кметове съответно Димитър Николов /84%/ и Живко Тодоров /75,1%/. Втората позиция в Бургас е за кандидата на НФСБ Бойко Миразчийски с 6 процента от гласовете. ГЕРБ също така печелят кметове във Велико Търново – Даниел Панов /52,3%/ и Добрич – Детелина Николова /64%/.
Кандидатът на ГЕРБ и настоящ градоначалник на Благоевград Атанас Камбитов запазва кабинета си и за следващите четири години. За него гласа си са дали 56 процента от благоевградчани. Втората позиция е за кандидата на БСП Милан Богдански. Той печели 11 на сто от гласовете.
Кметът на Кърджали отново е Хасан Азис от ДПС. Кметският кабинет в Кърджали не е сменял обитателя си вече 12 години. Този път резултатът на Азис е с над 25 процента по-висок от този на втория в надпреварата - кандидатът на ГЕРБ Илия Илиев.
В града на тепетата ще има балотаж между досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Иван Тотев /37%/ и Славчо Атанасов от коалицията ПФ /20%/.
Балотажи ще има във Видин, Хасково, Шумен, Сливен.
В Шумен ще има балотаж между Любомир Христов от ГЕРБ и Иван Иванов от БСП е вероятният втори кандидат, но не е изключено и да бъде друг. В ОС има категорична победа на ГЕРБ с 34.9% подкрепа. Във Видин също ще има балотаж. Росица Кирилова от местна коалиция изпревари кандидата на ГЕРБ. В ОС няма изненади – ще бъде доминиран от ГЕРБ и БСП, но ще има други – този общински съвет ще бъде фрагментиран, смята Георгиев.
Избирателна активност и нарушения
Изследването на Алфа рисърч показва, че в национален мащаб подкрепата за партиите ще се запази както е била на парламентарните избори - ГЕРБ запазва позициите си с 34. 5%, БСП - 17.21%, ДПС 14.6% , РБ – 9%.
До 18.00 часа днес са получени 221 сигнала за нарушения на изборния процес, информират от пресцентъра на МВР. Оказано е съдействие на 20 избирателни секции. За периода от 13.30 до 17.30 часа звената на дирекция „Български документи за самоличност“ са издали на граждани общо 384 удостоверения при изгубен, откраднат, увреден или унищожен документ за самоличност.
Цветанов поиска извинение от Реформаторите
"Всички хора искат София да се променя. Благодаря им, че ме подкрепиха", заяви преизбраният кмет на София Йорданка Фандъкова. Цветан Цветанов призова коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок да се извинят за всички нападки срещу кандидатите на партията на Бойко Борисов. "Основният ни опонент от БСП ще получи пълен крах в общини като Шумен, Перник, Ловеч, Видин", каза още той. "За ГЕРБ основният опонент са БСП и ДПС. Предстои ни втори тур, когато станат ясно резултатите ще дадем пресконференция. ГЕРБ е толерантният партньор в този кабинет. Води се единствено от защитата на интереса на гражданите", заяви Цветанов. Той смята, че ГЕРБ може да има между 115 и 120 кметове на общини след втория тур.
Йотова видя дезорганизация в изборния процес
БСП запазва мястото си на втора политическа сила, каза евродепутатът от БСП Илияна Йотова. „През целия ден наблюдаваме как вървят изборите в страната. По-объркани избори едва ли има“, заяви тя, като уточни, че хиляди хора в страната не могат да упражнят правото си на вот заради затормозения характер на тези избори. „Такава дезорганизация виждам за първи път“, каза Йотова. Според нея едва ли е случаен фактът, че днес са се сринали сървърите на всички организации, които са се занимавали с правенето на избори.