Ниска остава избирателната активност в община Русе, сочат данните от Общинската избирателна комисия, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Към 17 часа едва 26 % са пуснали бюлетините си за кмет и за общински съветници, а гласувалите на националния референдум са 23 %, съобщи председателят на ОИК-Русе Асен Станчев.
До този час са постъпили четири жалби, като за една от тях комисията е излязла със становище, че има нарушение. Става въпрос за старческия дом за хора с ментални увреждания „Приста“, където бюлетините за кмет са били дадени на гласоподавателите едва в 10.30 часа. Според обясненията на секционната комисия членовете й не са успели да намерят бюлетините за кмет, които се оказало, че са били поставени под бюлетините за общински съветници в кашона. На цялата секционна комисия ще бъде съставен акт за нарушение. Има още една подобна жалба, но тя все още се проучва от ОИК.
По отношение на агитацията на кандидат за кмет в съботния ден в профила му във фейсбук, ОИК се позовава на становище на ЦИК от изборите за народните представители, според което използването на социалните мрежи не се смята за медийни услуги по смисъла на Избирателния кодекс.