Партийни щабове се готвят да поискат удължаване на изборния ден от Централната избирателна комисия. Има опасения, че не всички желаещи ще могат да упражнят правото си на глас. В някои секции вече са се събрали големи опашки. Те могат да продължат и след края на изборния ден.
Според спецовете, няма да има физическо време за гласуване на всички желаещи. Процедурата отнема по около 3 мин. на човек. Гласоподавателят трябва да бъде намерен в 2 списъка - за местните избори и за референдума, да му бъдат дадени 3, 4 или  дори 5 бюлетини. Една за референдума, а за местните избори - за кмет на общината, на населеленото място, за общински съветници и за районен кмет. 
Всеки трябва да отбележи гласа си във всичките бюлетини, след това да ги пусне в 2 урни и да се подпише в два списъка. Това отнема 3 мин. на подготвените, които се бавят малко в тъмната стаичка. Но дори и всички да гласуват за 90 секунди, както направи министър-председателят Бойко Борисов, пак няма да има време за всички от избирателния списък. В една секция, особено в София и другите големи градове в списъка на 1 секция има 800-1000 души.