Системата на ЦИК се срина не само в България – българските гласоподаватели в Италия бяха лишени предиобед от достъп до сайта им, който е качен на сървър в Сан Франциско, САЩ.

Към 11 часа местно време всеки опит за връзка със сайта, независимо от използвания браузър, завършвал с грешка 522 на американската компания CloudFlare Inc. От компанията поясниха, че има връзка с локалния сървър в Милано, но тя е прекъсната оттам към нейните сървъри в САЩ.

Не е ясно защо повредата не е отстранена, след като сайтът на ЦИК беше „замръзнал” в 13.30 часа българско време на 23 октомври. От началото на изборния ден все още няма данни на ЦИК за избирателната активност в страната. В момента данните се събират по телефон, като това значително забавя процесът.

Друга странна грешка на уебсайта на ЦИК е, че през половин час пише различна информация за оставащите часове до края на изборния ден, както и за датата. Все още не е ясно точно какъв е  проблемът, но от ЦИК смятат, че това се случва заради претоварване на сайта им. Те изключиха варианта за хакерска атака.