Ние всички, познаваме чувството, когато се върнеш от работа уморен и няма нищо за ядене в хладилника. Тогава посягаме към най-бързия, лесен и вкусен вариант - пица или бургер. Вечната дилема.
Според всички световни класации, това са двете най-обичани и предпочитани храни, следвани от пастата. Поради тази причина, компанията Foodpanda е подбрала няколко интересни факти за двете храни.
Пица - хранителна стойност: 266 калории на 100 грама:
Пицата възниква като едно обикновено парче пърленка, гарнирано с различни храни, достъпни за хората от Средиземноморието.
Пицата е бърз и удобен вариант за обяд или вечеря за работниците, които не са имали време за хранене с тристепенно меню.
Първите пицарии са били отворени в Неапол, Италия, от където тръгва и разпространението на брашното.
Днес може да намерите пици с хиляди разновидности в гарнирането - от зеленчуци, картофи до шоколад.
Според статистика, дните с най-много продажби на пици са неделя и денят след Нова година.
Бургер - хранителна стойност: 295 калории на 100 грама:
Хамбургери са изработени от говеждо месо, а не от шунка и има много дебати за това дали те действително са възникнали в Хамбург /Германия/. Въпреки това, бургерите в днешния си вид са американско творение.
Най-големият хамбургер, създаван някога е бил приготвен за бургер фестивала в Уисконсин - 80 кг.
Бургерите се консумират предимно в движение, докато пиците се хапват в седнало положение.
Спрямо поръчките на храна, пицата е по-поръчвана от бургера и в заведения, и в домашна обстановка.
Вече има ново откритие, благодарение, на което няма да страдаме от дилемата дали да ядем пица или бургер. През 2013 година японски ресторант направи хибрид от двете, наречен Мегабургерпица. Тежи 1,2 килограма.