С решение N: 2662-МИ/НР от 18 октомври 2015 г. Централната избирателна комисия спуска указание до ОИК, което дава възможност за директно нарушаване на чл. 442 от Изборния кодекс и всеки секретар и председател на СИК може да вземе чувала с бюлетините и оригиналните протоколи и да тръгне за ОИК без да даде на застъпниците заверени копия. Тези протоколи на практика са невалидни. Това широко отваря вратата за изборни манипулации и подмяна на действителния вот на гражданите.
Централната избирателна комисия в спешен порядък трябва да отмени това незаконосъобразно решение. В противен случай ще бъдат информирани всички съдебни инстанции по реда на закона и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз.
След опита незаконно да бъде теглен жребият за номерата в бюлетините в Централната избирателна комисия, смятаме това за втори опит за опорочаване на изборния процес.
Министър-председателят Бойко Борисов пое лични гаранции за законното провеждане на изборите и също следва да носи отговорност за вота на 25 октомври.
Сигнал за нарушението бе изпратен до ЦИК, председателя на Народното събрание и министър-председателя от кандидатите за общински съветници на Коалиция „Живот за Варна“ Драгомир Дончев, Светослав Трайков и Лъчезар Алексиев.