Терористите от „Ислямска държава“ (ИД) задействат презервативи срещу руската авиация.
В интернeт се появи видео с демонстрация на новите отбранителни способности на ИД. Терористите надуха и пуснаха в небето над сирийския град Ирбил голямо количество презервативи, към които са вързани взривове. В описанието на видеото на вестник „Дейли стар“ се казва, че контрацептивите може да се издигнат на няколко стотин метра и да създадат неприятности за изтребителите на Владимир Путин. Видеото е заснето в пропагандния стил на ислямистите, който включва пеене на арабски език.
За трити минути в кадъра попадат няколко десети презерватива, които са напълнени със газ в една пустееща сграда с графити по стените й. След това камерата се фокусира към небето, по което плават стотици презервативи, образувайки невероятни фигури. Прикрепените към тях бомби не са по-големи от мъжки юмрук.
Дали новата отбранителна тактика ще сработи е въпрос. Бомбите ще се задействат само при досег със самолета, но за целта терористите трябва да знаят кога и къде ще летят руските изтребители. Освен това заради малко си тегло презервативи ще бъдат изтласквани от самата въздушна струя на самолета.
Руски специалисти все пак признават, че опасност са пилотите има – ако се разсмеят неудържимо при вода на гроздовете летящи презервативи.