В ход е мащабна операция в цялата страна срещу купувачите на гласове на местния вот и трафикантите на хора. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Очаква се да бъдат задържани над 1000 души. 

Така ще гарантираме честни избори. Разбира се, разследването тече от известно време, защото не можем да ги задържим без основание, това не е някакво беззаконие, каза Борисов. 

Премиерът коментира думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който преди дни намекна, че слабото представяне на управляващите на местните избори може да разклати коалицията. 

Изборите са състезание да се покаже кой кой е, колко е силен. Ако те подкрепят 1 млн. души, имаш една тежест, ако са 100 хил. – друга, ако 500 човека – трета. Местан прави заявка, че ако се представим слабо на изборите, ще ни атакуват, ще атакуват коалицията. При нас обаче този въпрос не стои, защото няма значение кой как ще се представи поотделно. Важно е цялата коалиция да се представи добре на изборите, за да не може опозицията да ни атакува с вотове на недоверие, с предсрочни избори. Местните избори винаги са повличали крак, ако се представиш добре, ще управляваш стабилно.
В отговор на въпрос, дали ГЕРБ вече не подкрепя президента Росен Плевнелиев, Борисов отрече това и припомни, че при откриването на новия участък от автомагистрала "Струма" в четвъртък двамата са били заедно. На въпрос, защо тогава ГЕРБ не са подкрепили предложението на държавния глава за три въпроса в референдума, премиерът обясни, че и в парламента има хора, които си имат своите интереси, говорят си с реформаторите, поемат ангажименти за едно или друго гласуване. Той обаче обяви, че подкрепя референдума и призова хората за същото. 

И Борисов, подобно на Плевнелиев, преди ден отклони темата за президентските избори за догодина. Не отрече възможността Росен Плевнелиев отново да бъде издигнат от ГЕРБ за поста, определи и като добро предложението на съпредседателя на реформаторите Радан Кънев да има обща дясна кандидатура за поста.
В отговор на въпрос за близостта му напоследък със здравния министър Петър Москов, премиерът обясни, че няма нищо нелогично в това Москов да присъства на откриването на магистрала, както и че днес двамата ще открият ново оборудване в Александровска болница. Обяви, че ще го подкрепи за данъка върху вредните храни. 

Аз ще го подкрепя, но му казах хубаво да го огледат, така че да не създадем от нещо добро негатив, обясни Борисов. 

На въпрос, дали финансовият министър няма да се противопостави на такава мярка, каквито индикации се появиха преди ден, Борисов обясни, че на финансовия министър не му е работа да прегръща каквито и да било идеи, а да пази дефицита, да не дава на министерствата да харчат над лимитите си и приходната администрация да събира повече пари. 

Бойко Борисов обясни, че няма притеснения за дефицита в бюджета през 2016 година, в проекта е заложено той да бъде 2% от БВП. Въпросът беше по повод двукратното завишение на показателя за 2014 година, след като по препоръка на Европейската комисия към сектор "Държавно управление" беше включен Фондът за гарантиране на влоговете в банките, изплатил гарантираните депозити във фалиралата КТБ. 

Пенсионерите ще бъдат зарадвани с коледни и великденски добавки, съобщи още премиерът и допълни, че за Коледа ще има по 40 лева допълнително за най-бедните пенсионери, а добавки към пенсиите ще има и за Великден. 

За случая с граничаря, който застреля нелегален имигрант край град Средец, Бойко Борисов заяви, че той не е нито герой, нито убиец.
Той е просто човек, който си е свършил работата. Малшанс е, че е загинал човек. 

Премиерът твърдо заяви, че над страната не е прелитал руски самолет без съгласието на България. 

До последно щеше да прелети, до 2.00 часа треперехме, казахме: Недейте да ни провокирате, защото ще трябва да ви свалим, и руснаците прекрасно знаят с какво разполагаме и че можем да го направим, разказа той. 

По повод изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, че се срамува от думите на Борисов, премиерът посочи, че му е важно, че не само го четат, но и го коментират, с което не могат да се похвалят много хора. 

Няма никакъв разкрач между Русия и САЩ. Аз нямам разкрач, аз стоя много стабилно вътре в страната си, обясни той на въпрос, дали България е по-близо до САЩ или до Русия. Борисов каза, че не спестява на "американските другари", когато техните централи не могат да балансират енергийната система заради скъпия ток, както и на руските другари, когато дават най-скъпия газ като за братски народ. 

България е в Европа и ние сме с европейците, обобщи позицията си Борисов.