Световният ден на спирометрията е на 23 октомври, той се отбелязва за четвърта поредна година. Спирометрията е изследване, което може да спомогне за ранно откриване на заболявания на белите дробове, преди настъпването на необратими увреждания.

Спирометрията е безболезнено изследване, което отнема по-малко от 10 минути. То е показател доколко добре може да диша човек и помага още за диагностициране на различни белодробни заболявания. Заболяването може да спомогне за ранно откриване на болните с астма и ХОББ, преди настъпването на необратими увреди.

ХОББ е общият термин, даден на заболявания като емфизем и хроничен бронхит, които причиняват постоянно стесняване на дихателните пътища и блокиране на въздух в белите дробове. Заболяването засяга основно белите дробове и способността да дишаме, но то може да засегне и мускулите, сърцето, костите, както и цялостното настроение. Тютюнопушенето е най-честата причина за ХОББ в Европа, но няколко други фактора могат да доведат до развитие на болестта, пише dariknews.bg.

Те включват замърсяване на въздуха на закрито и открито, както и прах и химични вещества на работното място и съществуващи заболявания, като хронична астма. Индустриалните замърсители и газовете, отделяни от нарастващия брой автомобили на Стария континент, също са сред водещите предпоставки за белодробни заболявания. Българските градове са в Топ 5 на най-замърсените населени места в Европейския съюз. Работата в непроветрени офиси, производство в опасна въздушна среда, пасивното тютюнопушене и ниската физическа активност също са причина за нарастването на заболеваемостта.

Белодробните болести са една от водещите причини за смърт. Приблизително 300 милиона души по света живеят с астма и над 64 милиона с ХОББ. 75% от случаите с ХОББ не са диагностицирани, а навременната диагноза на белодробните болести може да доведе до по-ефективно и с по-ниска цена лечение. Именно затова Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация дават шанс на гражданите да проверят белите си дробове.