Правителствата на Полша и България подписаха споразумение за ремонт на българските МиГ-29 руско производство.
Документът бе подписан днес в полската столица от министрите на отбраната на двете страни Томаш Шемоняк и Николай Ненчев.

Както вече беше съобщено от пресслужбата на Министерството на отбраната на България, Полша е единствената страна, която има възможността да обслужва и ремонтира самолетите МиГ-29. В споразумението се предвижда ремонт на шест двигателя и временно използване на два полски двигателя за 2 години. Стойността на ремонта на всеки двигател е 1,023 млн. евро, а транспортните разходи се поемат от полската страна.

„Ние ценим смелия подход на българските власти”, каза Томаш Шемоняк при подписването на договора и обеща Полша да положи всички усилия за качествено изпълнение на договора.

Това е геостратегическият избор на България, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на съвместната пресконференция с Шемоняк. „Това е заявка от страна на България за много по-тясна интеграция в рамките на Европейския съюз и на НАТО“, подчерта Ненчев. Той благодари на полския министър на националната отбрана и на експертите, участвали в подготовката на споразумението: „Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша“, заяви министър Ненчев. По думите му - днес слагаме началото на още по-добро сътрудничество между двете държави в тази сфера, включително и в общи образователни програми, учения и тренировки.

На журналистически въпрос относно позицията на Русия, министър Томаш Шемоняк заяви: „Знаем, че те протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин“. По думите му - за самото предприятие това означава сериозен договор, който осигурява работни места, и те осъзнават колко важно и отговорно е това начинание.

Агенция ТАСС посочва, че генералният директор на руската самолетостроителна корпорация „МиГ” Сергей Коротков в официално писмо до София информира за невъзможността за ремонт на българските Миг-ове в Полша. В него той подчерта, че руската страна не е предоставяла лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонти дейности по двигателите.

Той заяви, че руската страна няма да обслужи българските МиГ–29, ако България подпише споразумение за това с Полша.

Коротков предупреди, че в такъв случай по-нататъшното използване на самолетите и безопасността на пилотите ще бъдат поставени под въпрос. „Съжаляваме, че такова решение е прието единствено по политически съображения , а най-вероятно решението е в резултат на външен натиск”, добави Коротков.

От българското министерство на отбраната съобщиха още, че в първия ден от визитата делегацията ни е посетила военен завод WZL-4, в който се запозна с процеса на възстановяване на летателната годност на двигатели МиГ-29.