Картофите смениха парите в Якоруда - една от най-бедните общини у нас. За да имат храна на трапезата си, хората в града и селата наоколо масово практикуват натуралната размяна на продукти.Якорудските картофи са известни навсякъде в страната, защото са сладки и много вкусни. На пазара именно те са основната разменна монета. Ахмед Уруч разказва, че предпочита да ги продава, но "на село бартера върви". "За фураж, за олио, за брашно, захар, необходимите продукти, които карат търговците примерно, винаги може да ги бартеросат", коментира Уруч, цитиран от bTV.

Тази година, поне засега картофите вървят по 40 ст. Миналата обаче цената била наполовина. За да спазарят килограм захар с идващи от други краища търговци, местните се разделяли с чувал картофи. Джемиле Кьосева от село Юруково разказва, че заменя за фураж на кравата. "Оти няма пари. Хората нема какво да искат мое и захар", разказва тя.

Безработицата в района е над 50 процента, затова и хората прибягват до изобретателност. А тези, които все пак успяват да продадат стоката си, се оплакват от глоби, налагани им след проверка на данъчните.