Ваучерите на ГЕРБ ще намалят пазара на гласове. Това обяви пред „Всяка неделя” Мая Манолова от БСП.
„Изборният кодекс е събрал най-доброто. За първи път се прави с гражданското общество. БСП не може да го приеме само. Търсим съгласие от другите партии. Извървяхме дълъг и сложен процес в този кодекс, защото искаме честни избори. Не може самоцелно да искаш и да не приемеш даден член, както правят от ГЕРБ. Относно задължителното гласуване, това не е най-добрата форма. Няма как едно право да бъде задължително. За да бъде задължително, трябва да носи след себе си санкция. ГЕРБ предложиха ваучери на тези, които гласуват. Няма как да те накарат насила да гласуваш, след като не припознаваш партия. Може да има и опция „Вот против всички”, обясни Манолова.

„Готови ли сте да има такава опция?”, попита Цачева.

Социалистката каза, че това ще се дебатира.

„Член трети не е приет в комисията. ДПС към този текст направи около страница предложения. Става въпрос за уседналостта, което няма как да приемем. Хората искаха промяна – силният мажоритарен елемент го няма. Казваха, че с новия изборен кодекс се слага край на бюлетините. Това няма да се случи. Машинното гласуване пак ще бъде експериментално. От ГЕРБ искаме задължително гласуване. Има различни тези по въпроса. Академичните среди са разделени. Правото да избираш е политическо право. Санкция за задължително гласуване няма в Малта и Люксембург. С това гласуване искаме да разбием твърдите електорати на партиите”, обясни Цачева.

Спорът между двете не завърши с ясна теза, защото предаването бе прекъснато, след като излезе извън времето, защото следват новини.