Само часове след като сирийският президент Башар Асад си тръгна от Москва, където бе на необявена и очевидно необходима визита, руският президент Владимир Путин проведе два телефонни разговора с колегите си от Турция и Саудитска Арабия. Това съобщи неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от РИА „Новости”. Подобни разговори показват, че Русия не желае да се кара с най-големите врагове на Асад и държи те да са в курса на водените разговори. Още повече, че самото посещение на сирийския президент, между другото негово първо излизане от страната след 2011 година, е по покана на Москва. Това призна домакинът Владимир Путин, който благодари публично на Асад, че е приел поканата и е долетял в Москва.

С краля на Саудитска Арабия Салман бен Абдел Азис ал Сауди Путин е обсъдил „сирийската тема” и е информирал „за резултатите от преговорите с Асад”. По-рано CNN съобщи, че Путин е провел телефонен разговор и с президента на Турция Ердоган. В него също е била обсъдена визитата на сирийския президент в Москва и резултатите от разговорите там.

От Кремъл не уточняват, но едва ли има съмнение, че инициатор за разговорите е руската страна. Москва не би искала да се изправи срещу коалиция Турция и Саудитска Арабия в сирийската война, затова държи на добрите контакти с държавните глави на двете държави. Което обяснява и телефонните разговори.

Само преди дни вторият човек в Русия- премиерът Дмитрий Медведев недвусмислено заяви, че руските военни не са в Сирия да защитават Асад, а „сирийската държавност”. Това бе изтълкувано като опит на Москва да размени своето протеже в Дамаск срещу позициите си в страната и използването на военни бази след изтласкването на терористите от територията й.