До омбудсмана на Република България постъпиха оплаквания от няколко български телевизии: Национална телевизия „България 24“, Канал 3, Евроком и ТВ Европа. Повод за него е решение на Министерство на външните работи (МВнР) относно организацията на пресконференциите на 25 октомври 2015 г. - след провеждането на местните избори и националния референдум. Според решението, в Зала 3 на НДК, където ще се провеждат пресконференциите, е предвидено да се допускат само оператори на телевизиите с национален ефирен обхват. Изразено е становище, че се ограничава конституционно гарантираната свобода на словото. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана на Република България.
В писмото на омбудсмана до министъра на външните работи се казва: “Смятам, че за гарантиране на свободата на словото и на правото на българските граждани да получават свободно информация следва да бъде даден достъп на всички медии до пресконференциите в нощта на изборите. Така ще се осигури възможност на гражданите сами да избират чрез коя медия да бъдат информирани с картина и звук за събитието. Такава е и досегашната практика. В противен случай би се ограничил достъпът на гражданите до информацията, такава каквато непосредствено я заснемат и излъчват всички медии, а не само част от тях.”
Омбудсманът Мая Манолова препоръчва на министъра на външните работи да бъдат предприети действия за създаване на подходяща организация за осигуряване на излъчването на събитието от всички акредитирани медии.