Водените от ВВС на Русия военни действия в Сирия струват на Москва по 4 милиона долара на ден, пише The Moscow Times, като се позовава на направени изчисления от експерти на британския аналитичен център IHS Jane's.Според тях, досега от началото на авиационните удари от 30 септември руското военно министерство е изразходвало между 80 и 115 милиона долара. В тази сума влизат боеприпаси, транспорт, заплата за персонала и обслужване на военната техника. Полетът на военен самолет струва 12 000 долара на час, на хеликоптер-3 000 долара на час. Бойните кораби в Средиземно море дърпат още по 200 000 долара на ден, а заплатите на военните са 440 000 долара на ден.

Ако тази цифра се сравни с бюджета на военното министерство, който е от 50 милиарда долара, похарчените пари са незначителен процент. Проблемите обаче могат да дойдат, ако конфликтът се затегне и продължи една година и повече.

Засега няма данни за човешки жертви от страна на руските военни в Сирия, но ако се стигне до това, вероятно Русия ще увеличи своят военен потенциал, за да подави съпротивата, а това ще вдигне разходите. 

Друга негативна възможност е ако се стигне до сваляне на руски самолети и хеликоптери. Бойните машини струват десетки милиони долара, дори безпилотниците са от порядъка на 240-250 000 долара.

Засега от Кремъл не дават информация за своите разходи в Сирия и всички информации по тази тема са на експерти, на база разходите и на други държави, участващи в бойни действия срещу „Ислямска държава”.