В района на село Мезек е осеяно със захвърлени от бежанците документи за самоличност. Информатор от Ивайловград потвърди факта, че преди няколко дни в района на селата Мезек и Малко градище са намерени изхвърлени купища документи за самоличност на преминаващи през границата чужденци. Освен това в прохода Света Марина е заловена група от 28 човека нелегални, натоварени в софийски микробус. Тези хора успяват да преминат нелегално границата през района на гръцките села Петра и Оролус и излизат в района на селата Мезек или Камилски дол, твърди нашият човек.Тук дори е намиран изоставен от собствениците микробус, пълен с бежанци. Най-вероятно тези хора си захвърлят документите, с намерението да си изкарат нови като влязат в България. А такива документи са били изработвани в разкритата наскоро нелегална печатница в Пловдив. Според нашия информатор основните каналджии в този район са група цигани от Котелското село Градец. През годините те са били наемани за работа в дърводобива и така са научили всички тайни пътечки през границата, което сега им носи големи доходи.

Пазарлъците с бежанците обикновено стават в района на петъчния пазар или в района на Синагогата в Одрин. Още повече, че наблизо зад пазара се намира и циганския квартал, където трафикантите спокойно отсядат. Преди време, нашия човек, официално подава сигнал до ТВ-7, за това, че през границата ни с Гърция се извършва трафик на хора, че в страната ни влизат неизвестно какви чужденци. Екип от телевизията обещава да се заеме с разследването. Докато нашия информатор чака екипа за да го заведе на инфарктните места по границата, му се обаждат, че Николай Бареков, тогава директор на медията, е забранил това пътуване. Същата информация, подадена и до други медии, не прави впечатление на никого. Единствената телевизия, която се отзовава веднага на сигналите е тази на Нери Терзиева - BIT - Българска международна телевизия, екип от която, придружавана от нашия човек, снима в Одрин цели два дни. Журналистите са разговаряли и с свещеник Александър Чакарък, който обслужва църквата „Свети Георги” в кв. „Барутли” в Одрин, за проблемите на бежанците. 

А набезите на нови и нови групи бежанци настъпват към границата ни. От къде идват тези хора, какви са и какви са целите им, едва ли някой днес може да каже.