Сърцата на мъжете и жените стареят по различен начин установи американско проучване, което ще позволи изготвянето на по-персонализирани терапии за лечението на различните болести на сърцето при двата пола, съобщава Франс прес.

Екипът на проф. Жоао Лима от университета "Джонс Хопкинс" не можа да обясни причините за констатираните вариации при представителите на силния и на нежния пол.

Но проучването ще даде нови насоки на медиците при изготвянето на по-сполучливи терапии.

"Нашето изследване доказа по недвусмислен начин, че сърдечните заболявания могат да се предизвикват от различни причини при мъжете и жените, изтъква проф. Лима. А това означава, че те се нуждаят и от съответното индивидуализирано лечение"

По време на проучването били направени магнитно-резонансни тестове на застаряващите сърца на около 3 хиляди души на възраст между 54 и 94 години.

Участници в изследването не се оплаквали от никакви болести на сърцето. Техният медицински статус бил проследен в продължение на 10 години, като в края на експериментите отново преминали през магнитно-резонансни скенери, при което били получени триизмерни изображения на сърцата им.

При мъжете мускулите около дясната сърдечна камера се увеличават и удебеляват с годините, докато при жените те изтъняват.
Удебеляването на мускула и намаляването на обема на лявата камера увеличават риска от сърдечен удар.

Но тази патология се развива по различен начин при мъжете и жените.
Поради тази причина трябва да бъде проведено диференцирано лечение.

По време на тестовете учените установили, че за период от 10 години лявата камера при мъжете се е увеличила с 8 грама, а намалява с 1,6 грама при жените.