Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху предизвика полемика часове преди визитата си в Германия, след като заяви, че бившият главен мюфтия на Ерусалим Амин ал Хусейни е отговорен за решението на Хитлер да унищожи евреите, съобщи Ройтерс.
В реч пред ционистки конгрес във вторник, Нетаняху обърна внимание на серията от атаки срещу евреи в Палестина през 20-те години на XX век, които до голяма степен са насърчавани от Амин ал Хусейни. 
Неговата визита при нацистите в Берлин през 1941 г. е послужила като инструмент на Хитлер за привеждане в изпълнение на „окончателното решение“ на еврейския въпрос, заяви израелският премиер.
Бенямин Нетаняху  и германският канцлер Ангела Меркел ще се срещнат около 19 часа днес в Канцлерството в Берлин, след което ще продължават дискусията си на официална вечеря.
В хода на разговор с министър-председателя на Израел Меркел ще положи усилия за деескалацията на конфликта в близкоизточната държава
Меркел застъпва двудържавното решение на конфликта в Израел, но никой в Берлин не очаква Нетаняху да работи в тази насока.